24.06.2016г. | 19:15ч.
ПОСЛАНИЦИ ОТ 26 ДЪРЖАВИ РИСУВАХА ВЪРХУ КОПРИНА В ДЕЧКОВАТА КЪЩА

Посланици от 26 държави посетиха днес Дечковата къща в Габрово. Дипломатите бяха запознати с историята на този много характерен за Габрово музеен обект и рисуваха върху коприна. Екипът на Регионалния исторически музей ги посрещна с характерното за края на 19 и началото на 20 век облекло.


Директорът на Регионалния исторически музей Красимира Чолакова приветства гостите, които бяха придружавани от Таня Христова, кмет на Габрово, Николай Сираков, областен управител и заместник-кметовете Нела Рачевиц и Климент Кунев.


Карина Русчева от екипа на Регионален исторически музей – Габрово разказа пред посланиците историята на Дечковата къща:

„Ваши Превъзходителства,
За нас е голяма чест, че днес присъствате в Дечкова къща. Бих искала да Ви разкажа интересната и история. Дечкова къща е построена през 1815 година и до днешната дата е единствения запазен паметник, който показва габровската Възрожденска архитектура.

Самата история на сградата се свързва основно с името на габровския търговец на копринени буби – Алтън Дечко. Къщата е била дом за него и голямото му семейство. Според габровската история, Дечко спечелил своето богатство търгувайки с копринени буби. Легендата гласи, че Дечко тръгвал да търгува с каруца пълна със стока и се връщал у дома с каруца пълна със жълтици.

Неговите съвременици го описват като патриот и революционер, който взима участие в Гръцкото въстание.

След смъртта му къщата е дарено на габровската община, за да служи за нуждите на обществото. В нея са се помещавали през годините две училища – Първо мъжко и Девическо училище. По време на Освободителната война в къщата се е намирала болницата, лекувала бежанци. Също така, тук се е помещавал и клон на Червения кръст в България.

Предстои Ви да разгледате експозицията на втория етаж, като на първия се намират – билкопродавница, от където може да си купите пресни билки и ретро фотоателие, снимките от които ще Ви бъдат раздадени утре в Етнографския музей на открито – Етър.
Това беше историята на Дечкова къща. Сега е време да разгледате експозицията. Ако желаете още информация, моля обръщайте се към мен. 

След това за вас сме приготвили интересно занимание – рисуване върху коприна.
Приятно прекарване!”

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 46 аудио, 6 видео, 88 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.