KulturaBg - logo

Представят творби на Милко Дечев в галерия „Видима“

   Откриването е на 7 септември (вторник) от 18:00 ч.   

Милко Дачев е роден в гр. Троян. Един художник със свеж колорит и нетрадиционни решения. Завършва „Национална професионална гимназия по полиграфия, графика, фотография и дизайн“ в гр. София през 1977 г. Член е на Дружеството на троянските художници и на управителния съвет. Израснал в семейството на Стефан Дачев, учител и известен художник със своите майсторски пейзажи, Милко Дачев се стреми да преодолее нормите на неговото естетическо мислене, да се освободи от необходимостта на сюжета, така характерен за традиционната живопис. В творбите му неминуемо се усеща влиянието на големи имена от абстракционизма като Кандински и Малевич.

Галерия „Видима“ трябваше да представи автора с изложбата „Дисонанси“ на 10-ти март 2020 г., но поради наложените епидемиологични мерки в страната събитието беше отложено. Година и половина по-късно авторът гостува с нови платна, създадени през този период на хаос и безвремие, а изложбата под наслов „Видения от безкрая“ е едно преосмисляне на екзистенциалните ценности и житейската философия.

Неговите картини са наистина като „видения“. Те са своеобразен скок в неизвестното и неизследваното. Творчеството на Милко Дачев е творчество на противоположностите – от една страна, идейно, чрез опитът за пресъздаване на чувства, емоции, спомени, а от друга, като техническо изпълнение, чрез цветните контрапункти, вплетени в многообразна тоналност на хармония и дисхармония в една игра на геометрични форми. Всички тези противоречия авторът успява да обедини чрез своето тънко чувство за колорит, фин усет за балансираност на композицията, но и за запазване на жизнеността й. Характерно е извеждането на акценти, премерени и ненатрапчиви, но изчистени и опростени под формата на активни линии и петна. Това придава на платната му естетическа стойност и допринася за крайното впечатление у зрителя. Картините му неминуемо оставят отпечатък в съзнанието на ценителите на изкуството със своята спонтанност, неподправеност и искреност, експресивността в свободата на мазката, емоцията от чистата наслада от свежите цветове, така завладяващият сблъсък на топли и студени гами, експериментирането с текстурите и динамичните композиционни решения. Всичко това Севлиевци ще могат да видят в изложбата „Видения от безкрая“ на 7-ми Септември от 18:00 ч.

Милко Дачев е участвал в множество общи художествени изложби у нас и извън страната. Има и редица успешни самостоятелни изяви – Белград, Югославия (1994 г.), Грац, Австрия (1996 г.), Ларнака, Кипър (1999 г., 2005 г.), Серес, Гърция (2002 г.),  Одрин, Турция (2003 г.), Пловдив (2004 г., 2016 г., 2018 г., 2020 г.), Кавала, Гърция (2006 г.), Мадрид, Испания (2008 г.), Алкала, Испания (2009 г.). На три пъти се е представял в родния Троян (1997 г., 2001 г., 2015 г.). Творби на Милко Дачев се намират в частни колекции в страната и чужбина - Турция, Гърция, Австрия, Италия, Кипър, Северна Ирландия, Япония, Испания и др. Редовно участва и в общи изложби на групата на севлиевските художници в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“. Живее и твори в ателието си в живописния квартал Попешка на гр. Троян.

Събитието ще се проведе при спазване на всички препоръчани мерки за безопасност!

Сподели

Прочети още