KulturaBg - logo

„Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“

Излезе от печат „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“ – детската книга, издание на музей „Етър“, чиито автор е Стойка Кайракова. Рисунките към книгата са на Мария Стоева – магистър „Илюстрация“ в Национална художествена академия, която ту прекрачва в света на абстрактното, ту се завръща към реалността.

Текстът – достъпен и емоционално наситен, помага на младата публика да възприеме идеята за съхранението на обичай от народния календар. Честването на Еньовден и пресъздаването на Еньова буля е част от вековната култура на населението, живеещо по българските земи. Съвременността променя това и днес празникът на билките и цветята има своите специфики. Приемственост съществува, но много от характерните за миналото елементи изчезват.

Текстът на Стойка Кайракова дава шанс за запознаване с една такава специфика на Еньовден – обичаят Еньова буля. Информацията за него е предадена чрез разговори между деца, като са използвани характерни за възрастовата група взаимоотношения и думи.

Имената на героите са интересна находка. Авторката кръщава малката Еньова буля Янина, а брат й – Бранимир. Това дава една завършеност на ролите, които всеки от тях изпълнява в „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“. Името Янина има връзка със самия Еньовден, а Бранимир – с идеята да се запази, да се брани мирът, който този празник символично носи със себе си.

Важна част от текста е посветена на битката между силите на мрака и светлината. Стойка Кайракова е успяла да постигне баланс и да не допусне описанието на този конфликт да натежи. Читателят няма време да скучае. Действието се развива интензивно, обстановката е бързопроменяща се, краят е оптимистичен. Смесването на една приказна история (битката между доброто и злото, в която участват змей, самодиви, джудже и човешко дете) и запазени традиционни български празнични практики – честването на Еньовден – празник на билките и цветята, и Еньова буля, е интересна идея, отлично разработена от авторката.

Много силна страна е изборът на място за реализиране на основното събитие, за което всички говорят – пресъздаването на обичая Еньова буля. Решението е това да се случва на територията на единствения в България музей на открито „Етър“, където всяка година се пресъздават автентични и традиционни практики.

„Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“ е една полезна идея, в която има и сериозен обучителен елемент. Текстът е привлекателен не само за деца, но и за възрастни с интереси към българския фолклор.  

В НОЩТА СРЕЩУ ЕНЬОВДЕН

Еньовден – слънце, билки, вода, пъстри дрехи и усмихнати лица

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още