KulturaBg - logo

Приключенски лагер за деца в разгара на лятото

Повече от 20 години Сдружение ИМКА сбъдва мечтите на родители и деца чрез традиционния си приключенски лагер в местността Узана. Поредното издание на лагера очаква новите участници от 14 до 20 август 2022 г. В него могат да се включат момичета и момчета на възраст от 5 до 14 години.

 

Лагерът е с капацитет до 70 деца, разделени в групи по възраст, като всяка група е сформирана от 12 до 16 участници. Провежда се в местен хотел, където децата са настанени и се хранят. Обучени аниматори се грижат за младите приключенци. Осигурено е присъствието на медицинско лице, а екипът на ИМКА – Габрово е разработил специална програма от дейности, която всяка година се обновява и съобразява с интересите на лагерниците.

В програмата са включени творчески, спортни, приключенски и образователни активности, както и тематични вечери. В творческия модул децата се занимават с изкуства и занаяти – рисуване, апликация, изработване на детски бижута и аксесоари, рамки за снимки, къщички за птици. Щафетни игри, походи и разходки из местността Узана очакват всеки приключенец. Включени са посещения до географския център на България, преходи до връх Исполин и до хижи в района на лагера.

 

В приключенския модул се предлагат дейности като катерене, събиране край лагерния огън, търсене на съкровища, оцеляване в гората – ориентиране в гората по трасе с препятствия от дървено-въжени конструкции, нощни игри и други изненадващи приключения.

Образователните занимания включват обучения, свързани с природата, човешките взаимоотношения, работа в екип, развитието  на социални и познавателни умения. След интензивната дневна програма,  вечерта е посветена на „кино под звездите“, вечери с песни, приказки и скечове или тематични партита, подготвени от лидерите на лагера. Последната вечер се организира официално закриване на лагера с активното участие на децата, които се включват в подготовката на тържествената вечерна церемония.

 

Цялата програма „Детски и младежки лагери“ на ИМКА е насочена да повишава самостоятелността на децата, да им помогне да изградят устойчив дневен режим на хранене, лична хигиена, грижа за собствените им вещи. Чрез заниманията те преодоляват дългосрочното отделяне от семейството и домашната среда. Участниците развиват и подобряват социалните си и познавателни умения – общуване с другите, знания за планината, умения за себепредставяне, водене на здравословен начин на живот чрез спорт и здравословно хранене.

„Всяка година нашите лагерници с нетърпение се включват във всички приключения и с мотивация и желание очакват лагера през следващата година. Традиционно имаме участници не само от цялата страна, но и от чужбина. Много се радвам, че с над 20-годишната си история детските лагери на ИМКА са една качествена и добре развита услуга, която предлагаме на обществото. Истински вярваме в нашето мото: „Подарете едно незабравимо лято на своето дете с ИМКА“, споделя Иво Тепавски, един от координаторите на програмата в Сдружението.

 

Записванията за лагера стават в профилите на ИМКА – Габрово в социалните мрежи Фейсбук -  https://fb.me/e/2COWpIXT8, и Инстаграм, както и на телефонен номер 0890 221191 или имейл: office@ymca-gabrovo.org.

Сподели

Прочети още