KulturaBg - logo

„Приятнострашно“ – премиерата в Габровския театър е на 16 ноември

На 16 ноември от 19:00 часа ще се състои първата премиера за възрастни за сезон 2023/2024 на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово. Режисьорът Валерия Минева поставя пиесата „Приятнострашно“ на една от най-успешните и награждавани драматурзи у нас – Яна Борисова. Този текст носи на автора си награда „Икар“ за Драматургия и номинация за „Аскеер“ през 2010 година.

Пиесата ни среща с петима души, чиито пътища се преплитат по пътя на приятелството, любовта и мечтите. Собственичката на цветарски магазин Фани изработва макет за градина-мечта. Със своя ентусиазъм и неспирни идеи тя увлича своите приятели, а макетът се превръща в метафора на живота.

Текстът на Яна Борисова е докосване до фините страни на човешките взаимоотношения. Разминаванията в живота и съзидателната скрита сила на самотата са представени с топлота и разбиране. В съкровения свят на човека противоположностите като смях и тъга, близост и дистанция, приятно и страшно са неотделими. Пътувайки между тези крайности, в спектакъла можем да намерим смелостта да бъдем истински.

Освен, че поставя пиесата на Яна Борисова, Валерия Минева участва активно и в събития, свързани с творчеството на авторката, и е участник в ателиета по драматургично писане водени от нея. Наскоро се състоя поредното издание на театрално-музикалното събитие „За любовта”, в което Валерия бе на една сцена с Цветана Манева, Юлиян Вергов и още много други артисти. 

Тя добавя още:

„Запознах се с текстовете на Яна Борисова, когато бях на петнадесет години и още тогава много лесно се свързах с персонажите, който е създала, с чувството ѝ за хумор, с усета ѝ за романтика. Нейните текстове ме вълнуват с наситеността на онези фини трепети на сърцето, които трудно се описват с думи. Яна Борисова обаче успява да те накара да затаиш дъх, да чакаш да се достигне копнежа, да се страхуваш, че някой неща ще останат недоизказани, да се ядосваш, че други пък са споделени, когато не трябва. Точно, както в живота. Нейните пиеси са откровенни и без капка претенция, което ги прави близки до зрителя, а това е много ценно. „Приятнострашно“ за мен е едно изледване на любовта и всичките ѝ парадокси, които правят приятното – страшно, а страшното – приятно.“

Първата постановка на пиесата е в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Галин Стоев. Именно в тази категория са и неговите награди „Икар“ и „Аскеер“ през същата 2010 година. Спектакълът беше отличен и с „Аскеер“ за най-добро представление и донесе на актьорския състав номинации, участия и награди от български театрални фестивали. Постановката се игра над 12 години и има над 150 представления.

По създаването на сценографията на спектакъла в Габровския театър работи художника Киряна Аврониева, за която това е втори проект на тази сцена. Музиката е дело на Петя Габрова. 

На сцената ще видим актьорите Таня Йоргова, Стоян Руменин, Любомира Башева, Атанас Димитров и Петко Койчев. Втората премиерна дата на спектакъла ще бъде на 19 ноември. След това габровци ще могат да видят представлението още веднъж на 9 декември, като част от тазгодишния Коледен театрален фестивал. 

Билети могат да се закупят на касата на театъра и онлайн от сайта на театъра.

 

Чуйте финалната песен от спектакъла „Òрото ламя е“ (СНИМКИ)

Сподели
ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"
Партньор: ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"

Брой публикации: 3 аудио, 8 видео, 42 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още