KulturaBg - logo

ПРЪСТЕНИТЕ – ЕДИН ЕМОЦИОНАЛНО НАТОВАРЕН НАКИТ

Няма по-символично и емоционално натоварен накит от пръстена. Подаряването му е знак на обич и вричане, клетва за вярност и наказание за нейното нарушаване – „през пръстен да се провираш и пак да ти е широко”. Клетва не хваща човека, който носи пръстен, но и той, ако поиска да прокълне някого, трябва да свали пръстена си, за да хване клетвата му.


Пръстенът със затворената си окръжност е безначален и безкраен, а пространството, затворено от него - ненакърнимо, затова първото задойване на мляко на Гергьовден е през пръстен или сключена гривна – да не избяга млякото, да бъде предпазено от зловредни посегателства.


Пръстените, освен носители на носят магична сила, са и предмети с практическо приложение. Векове наред те са били печати, с които се ратифицират документи на всички йерархични нива или в бита.
През средновековието са изработвани специални екземпляри с тайници за отрова, а в ново време се  появяват пръстени часовници.


Пръстените ключове за мистериозни касетки съществуват не само във филмите.
Пръстените могат да бъдат награди за постигнати резултати, завършено елитно учебно заведение, членуване в клуб или масонска ложа.


През различните исторически епохи е важна естетиката при изработването на накита. Пръстените с класическа форма, монограм и едър камък са приоритет на мъжете, а тези с флорални мотиви и множество по-дребни камъни – за жените. Масивен пръстен от благороден метал със скъпоценни камъни подсказва добро материално положение, а такъв с необичайна форма и украса – за артистичност и разкрепостеност на притежателя.


От древността до днес обаче е непреходна формата на столоватия пръстен – върху ринга му се запоява кръгла пластина – „стол”, на която има плочка с украса – монограм, изпъкнала или вдълбана рисунка, монета, геометрични или гранулирани фигури, филигранна корона.

Пръстенът, независимо от формата и материала, остава предпочитан аксесоар и в наши дни.


Рубрика: Музейните съкровища
Автор на текста: Румяна Денчева, уредник в музей „Етър“
Снимки: Тихомир Пенов
Сподели

Прочети още