KulturaBg - logo

РАЗКАЗЪТ ЗА ВОТИВИТЕ Е СТАР КОЛКО СВЕТА

Регионален исторически музей-Габрово участва в най-мащабната до момента изложба на вотиви в страната. Едноименната експозиция е представена в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и в нея са подбрани да участват само 15 български музеи.


Това стана ясно от думите на Николета Маринова, историк в габровския музей.
 
„Разказът за вотивите е стар колкото света. Това е приказка за предметните изражения на хилядолетните човешки надежди, мечти, страхове, молби за здраве, за рожба, за изцеление, за благополучие, за здравето на животните и за плодородие", с тези думи започва специално създадения Каталог за изложбата, дело на специалистите Иглика Мишкова, Елка Минчева и Светла Ракшиева.


Според оценката на специалистите от РИМ-Габрово, това безспорно е безценно издание, с висока етнографска, историческа, религиозна и художествена стойност.

В тази изложба габровският музей представя 26 от вотивите, съхранявани във фонда му. Наскоро музеят показа и вотиви, които са на храм „Св. безсребреници и чудотврци Козма и Дамян", който се намира в квартал Недевци.


От друга страна, в сградата на музея на ул. „Николаевска" № 10 в Габрово продължава популяризирането на една не толкова известна днес практика, свързана с оброчните плочки, наречени вотиви.

Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още