KulturaBg - logo

Рано сутринта на Велики четвъртък жените боядисват яйцата

Рано сутринта на Велики четвъртък жените боядисват яйцата, поставят ги върху червен плат в сито и ги изнасят да ги огреят първите слънчеви лъчи.


Първото боядисано яйце е винаги червено и с него домакинята потърква децата по бузите и по челото, за „да са здрави и червени“, а после го поставя при домашната икона. Там то стои до Велики четвъртък на следващата година, когато по вътрешността му гадаят какво очаква къщата и нейните стопани.


Второто яйце се носи в житна нива или лозе – да предпазва от болести, третото се оставя за великденската погача. Червено яйце се слага и в чеиза на момата – за щастие и късмет в брака.

Вярва се, че на Велики четвъртък небето се отваря „адът и раят също се отварят” и душите на мъртвите идват на земята. Велики четвъртък повсеместно се тачи за предпазване от градушка. Във връзка с това се спазват следните основни забрани – жените не работят женска работа, а мъжете не орат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Да боядисаме яйцата с брош

„В съда се нарежда един пласт корени от брош, върху който се поставят яйцата. Покриват се с друг пласт брош и се заливат с вода. Яйцата се слагат сурови и се варят в получената от повишаването на температурата гъста течност.”

Да боядисаме яйцата с люспи от лук

„Люспите от лук са сред предпочитаните източници на добър за боядисване на великденски яйца цвят. Необходимо е да се накиснат, да са в достатъчно количество и да се варят дълго. Цветът на яйцата е или червен, или кафяв, което зависи от люспите и от времето за престояване на яйцето в получената оцветена течност.“

Да боядисаме яйцата с червен пипер

„Взема се червен пипер и се слага в студена вода. Прибавят се оцет и сол. Сместа се поставя на огъня и при завирането се слага яйцето.“

Сподели

Прочети още