KulturaBg - logo

РИТУАЛИТЕ НА КОЛЕДАРИТЕ СА МИСТИЧНИ


Всичко започва с очистването. Жарава и тамян са поставени върху копралята. Станеникът я взема, издига бавно ръцете си нагоре и прикадява коледарите. Вече изчистени, те могат да пренесат силата на небето към земята, да я дарят с плодородие, за да изхрани тя хората.

Ритуалите, които изпълняват коледарите, са мистични. Магията се усеща при всеки удар на гегите, в тежкото премерено стъпване, които приема формата на танц, в наричанията, в песните.


Мистичните коледарски песни, наричания и танци оживяваха в две възстановки на 26 декември в музей „Етър”, където участниците в „Училище за коледари” представиха наученото. Станеникът Димитър Андреев е рамо до рамо със свирача на групата – Симеон Акмаджов. Без кавала коледуването няма да е истинско. Под звуците му, коледарите изпълняват танц с тежки и бавни стъпки, научени от хореографа Олег Цонев.

Станеникът разказва, че не може да тръгне за една къща без свирача до себе си. Затова винаги го търси, да са заедно. Пресъздаването на коледуване започва пред Часовниковата кула в музей „Етър”. Станеникът Димитър Андреев очаква коледарите и ги очиства, прикадявайки ги с тамян.


„За да са чисти, когато влизат в къщите на хората”, уточнява Олег Цонев. Той определя участниците в „Училище за коледари” – една вече традиционна инициатива на музей „Етър, като изключително отговорни и отдадени на тази традиция. За първи път работи с тях, но впечатлението му е категорично.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 248 аудио, 188 видео, 388 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още