KulturaBg - logo

Св. Харалампий – целител и пазител на здравето от всички болести

На 10 февруари православните християни почитат св. Харалампий. На този ден входът в музей „Етър” е свободен за посетители. От 10:00 часа в храм „Свето Богоявление”, който е разположен на територията на музея, ще започне освещаване на празничната пита. Посетителите ще могат да опитат от нея и от традиционния за този празник мед, който също се освещава ритуално в църквата.

В 11:30 часа в училището над църквата започва лекцията „Обичаите за здраве”, част от които се практикуват и в деня на св. Харалмпий. Уредникът Руменя Денчева е подготвила интересна и полезна информация, която може да бъде практически полезна и за съвременните хора.


Кой е св. Харалампий?Според църковния канон св. Харалампий живее през II век в Магнезия, Мала Азия, където е влиятелен епископ. На почти 100 годишна възраст император Септимий Север го подлага на 13-годишни мъки, но той е непоколебим, а вярата му лекува всички рани. Преди да издъхне, мъченикът моли Господ да даде телесно здраве и душевно спасение на всички човеци.

Дали заради чудодейното му излекуване, или застъпничеството му пред Бог, народът почита св. Харалампий като целител и пазител на здравето от всички болести. Смята се, че той пази хората от чумата и в иконописта често е зографисан, как я държи затворена в стъкленица.

Затова в народния календар денят на св. Харалампий се нарича още Чуминден и се смята за край на зимните празници – на предния ден (Атанасовден) св. Атанас вече е тръгнал за лято. От този ден може да се обработва земята, защото тя се затопля.

В народната представа чумата е стара, грозна, рошава, зла жена, която ходи с тефтер и по списъка в него мори хората. Понякога тя води със себе си малко мръсно дете. За да се омилостиви или улиса и да забрави за какво е тръгнала, при епидемии на края на селото се оставя питка с мед, шише вино, сапун, нова кърпа, гребен и вода – да измие себе си и детето, да се вчеше, да хапне сладка пита, и да отмине селото без да причинява смърт. Св. Харалампий хваща и оковава чумата, затова празникът му е много уважаван.

Поверието гласи, че за да се предпазят от болести, на този ден сутрин рано се премитат къщата и двора, след което се готвят гозбите. Не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Жените месят обреден хляб и носят мед в църквата да бъде осветен на специална литургия. С този мед се маже питата, чупи се за здраве и се раздава на домашните и съседите. Осветеният мед се пази като лекарство срещу шарка и други болести до следващата година.

Тъй като св. Харалампий е открил и лечебните сили на меда, празникът му е припознат като празник на пчеларите.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 260 аудио, 216 видео, 410 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още