25.09.2016г. | 10:29ч.
СНИМАТ ФИЛМ ЗА ГАБРОВСКИЯ ШОКОЛАД В ЕМО ЕТЪР (СНИМКИ)

Екип на режисьора Георги Михайлов снима филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър”. Продукцията е предназначена за голяма телевизия и е част от поредица, посветена на кулинарни теми с отношение към етнографията и културата на местните общности.


От думите на Георги Михайлов става ясно, че напоследък в цяла България има бум събития, които представят бита на народа в миналото.

„Вече има много кулинарни празници, с основен акцент – продукти по старовремски технологии. Днес ги наричаме „еко” и „био”, но преди десетилетия бяха част от ежедневието на хората”.
Ваня Богданова, репортер от екипа е убедена, че чужденците проявяват интерес към начина на производство на пестил.

„Вие бихте ли гледали как се прави швейцарски шоколад?”, риторично пита тя и допълва:
„Най-вероятно на швейцарците ще им е интересно как се прави пестил”.

Теодора Минчева от Русе също снима по време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър”. Нейните кадри няма да конкурират заснетите от режисьора Георги Михайлов. Теодора снима любителско видео с телефона си.


„Аз съм селско чедо и всичко това ми е познато. В нашия край също правим пестил от сливи. Технологията е същата. Харесвам идеите да се възстановят традициите и децата ни да знаят какви са били родните занаяти”.

Макар че държи кебапче, балканджията Георги Георгиев от габровското село Мечковица споделя, че преди това е ял пестил. Купил си още в първия ден от празника в ЕМО „Етър”, а заедно със семейството си и днес е решил да дойде в музея.

„Навремето във всяка къща имаше сушило. От сливи се правеха много продукти. Беше традиционен поминък до времето на колективизацията”, спомня си той.


Посетителите на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър” са дегустирали прилично количество от продукта.

„Вчера свърши целия мармалад, а ширата също много се харесва”, споделя впечатленията си леля Райна, която бърка сместа в тавата, върху пиростията пред Часовниковата кула в ЕМО „Етър”. След като се сгъсти тази смес се поставя в медник и се разстила върху дъски, след което се суши в сушилото или на слънце.


Кошница, пълна с есенни плодове и зеленчуци, като символ на пословичното българско трудолюбие връчиха хората от капанското село Паламарци на Етнографския музей на открито „Етър”. Групата пристигна за участие в Празника на пестила и все още е под влияние на емоциите от отбелязването на Деня на независимостта – 22 септември.

„Тук сме като едни независими и достойни българи, заедно с Вас и до Вас. Благодарим, че ни направихте част от святото дело – да съхранявате българските традиции”.


Капанската група подари на Етнографския музей на открито „Етър” книгата „На капанска софра” с рецептите на Тодор Ганев и книга за село Паламарци, която представя културата на капанската общност от това малко населено място.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 198 аудио, 44 видео, 309 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.