27.06.2016г. | 07:53ч.
СТАРАТА ГРАДСКА ПЕСЕН Е ЖИВА

Старата градска песен е жива. Вярно, предимно възрастни хора предпочитат да я слушат, но нараства броя и на младежите, които чрез своите баби и дядовци преоткриват красотата на този музикален стил.


Над 200 души публика, повече от 150 участника, добро настроение, усмивки, спомени от миналото, радост от настоящето и мечти за бъдещето.

Досетили сте се, че говорим за музикалния празник „С песен на сърцето”, който се проведе в събота пред едно емблематично за Габрово място – Дечковата къща.
Тази нетрадиционна за съвременно Габрово, но добиваща все по-голяма популярност проява, е организирана от Регионалния исторически музей (РИМ).

Николета Маринова от екипа на РИМ е главен организатор на този празник и макар самата тя да е много млада вече е открила красотата на старата градска песен.
Рожденичките Мария Тумбалова и Мария Игнатова поздравиха публиката със свои специални изпълнения”. Баладата, изпълнена от Мария, „Душата ми е струна” накара публиката високо да аплодира бурно певицата.

Нина Мълчанова, която преди няколко дни взе трето място на фестивала в Сопот, изпя „Ти си моя живот”. Групата от Народно читалище „Дряновска пробуда” представи авторската песен „Пей сърце”.
Николета Маринова каза, че за музикалния празник не се кани предварително специална публика. Разчита се на разгласа по традиционния начин – чрез медиите например, но в последно време „С песен на сърцето” има своите верни фенове.

Участниците са около 80-годишни и това ясно показва, че за радостта от живота възраст няма. Някои от песните, които бяха изпълнени са от времето, когато повечето изпълнители са били ученици. С тях са правили първите си танцови стъпки, усещали са магията на първата любов, вълнението от първата целувка.

„С песен на сърцето” очевидно е един празник на спомена, леката носталгия и радостта от живота. Както казахме преди това – за щастието възраст няма. 

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.