KulturaBg - logo

„Стара улица в Рим“ е акцент на месец юни в галерия „Христо Цокев“

„Стара улица в Рим“ – живописна творба на прочутия български художник Константин Трингов, е акцент на месец юни в галерия „Христо Цокев“. 

В творческото наследство на художника е запазен духът на десетки градове, села, местности – от родния Казанлък, Стара Загора, София, Копривщица, Мелник, Търново, Родопите, пейзажи от Венеция. Импресионизъм като живописен метод в творчеството на Трингов носи едновременно спомен за мястото и времето, но и усещане за движение, за цветово трептене. Творецът винаги е търсил убедителна въздушна обемна среда.

Макар да е известен предимно като пейзажист, Константин Трингов има прояви и в други жанрове. Той създава богата поредица от цветя, обикновено полски букети, които разполага на тъмни контрастни фонове. Трингов създава и редица портрети: на Петко Стайнов през 1938 г., на Чудомир през 1963, на Стоян Венев, Владимир Димитров – Майстора, Ламар, автопортрет. Един от най-известните портрети е на неговата майка от 1943 г. Живописта на Константин Трингов е богата на нюанси и едри мазки, от която струи усещане за светлина и въздух. Художникът оказва значим принос в българската живопис през втората половина ХХ век.

Сподели
12. ХГ ХРИСТО ЦОКЕВ
Партньор: 12. ХГ ХРИСТО ЦОКЕВ

Брой публикации: 6 аудио, 2 видео, 9 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още