KulturaBg - logo

СТОТИЦИ ИЗБРАХА РИМ-ГАБРОВО, ЗА ДА ОТБЕЛЕЖАТ ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ


Стотици габровци избраха Регионален исторически музей-Габрово, за да отбележат Европейската нощ на музеите. До след полунощ на 20 срещу 21 май тази институция предложи атрактивни за публиката инициативи.

20 май, освен Европейска нощ на музеите е и „Празник на щирника“, припомни Румянка Матеева от село Донино, която е активен член на местното читалище „Христо Ботев – 1923 г.”.

За нея казват, че е сладкодумна и отлично готвачка. Запомнила е рецептите на своите баба и майка. Тя участва в конкурса на РИМ-Габрово, който е в три категории – „Най-вкусен габровски щирник“, „Традиционно балканско ястие“ и „Европейско ястие“.


Румянка Матеева е приготвила домашно точени щирник с цвекло и щирник с лапад. Единият е „налаган”, а другият – вит.

„Традиционно в габровско се слагат цвекло, лапад или и двете. Тук слагаме и тарос, девисил и копър. Подправките са силни, затова трябва да се постави точната доза, иначе превземат ястието.”
 

Класирането в конкурса на РИМ-Габрово:

В категория „Габровски щирник“: I-во място спечели Димка Гатева, II-ро място Владимир Янков и III-то място – Румянка Матева. В категория „Традиционно габровско ястие“: I-во място Райна Гатева с чушки пълнени с ориз, II-ро място Ирина Стоянова със салата от охлюви и III-то място – Милка Дамянова с ориз със спанак. В категория „Европейско ястие“: I-во място – Диана Колева, II-място - Лалка Христова и III-то място Гатьо Дамянов .
 
 
Двата празника - Европейската нощ на музеите и на щирника, продължиха в РИМ-Габрово с  представяне на автентичен габровски фолклор, с участието на група от читалище „Христо Ботев – 1929 г.“ в село Донино.

Малко преди полунощ посетителите присъстваха на прожекция на документални филми от фонда на РИМ-Габрово – „По спиралата на възхода“ и „50 години Минчо Минчев – Юбилеен концерт“.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още