KulturaBg - logo

Със Света литургия и изложба музей „Етър“ отбелязва деня на св. Спиридон

Днес в църквата „Св. Богоявление“ в музей „Етър“ се отслужва света литургия, по време на която с благодарност се споменават починалите майстори, а присъстващите се молят за здравето на живите. Открива се фотографската изложба „Етнообектив: панаир на занаятите“.

„Денят на св. Спиридов се отбелязва в музей „Етър“ от 1980 г. Покровителят на занаятчиите е един от най-великите светители и чудотворци на ІV век. Той владее много занаяти и се счита за покровител на грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии, шарланджии, куюмджии и др.“, припомня главният уредник на музей „Етър“ Росица Бинева.

Друг уредник – Дамян Христов, казва, че според народните предания св. Спиридон е кундурджия (обущар). Той  е закрилник и патрон на всички занаятчии.

В миналото всяка еснафска организация, обединяваща занаятчии от определен занаят, има свой патронен празник, посветен на светец. Но не всички представители от занаят почитат един и същи светец във всички територии, населени с българи. Терзии и хлебари празнуват в деня на св. Троица. Ковачи, железари и ножари – на св. Атанас, кожари и кожухари – на Илинден (в Габровско на Никулден), кръчмарите – на св. Трифон, воденичари, рибари, лихвари, банкери – на Никулден и т.н.

Св. Спиридон е покровител на конете и едрия добитък. На този ден празнуват и  козарите.

В народните вярвания в деня на св. Спиридон слънцето спира пътя си към зимата и се „завърта“ към лятото. Днес не трябва да се върши женска работа. Не се шие, защото, ако се убоде жената, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах), за да не се появят и да набъбнат, като варивата, пъпки по тялото на човек.

Имен ден празнуват Спиридон, Спиридонка, Спиро, Дарина, Даринка, Дария, Дариела, Дариена, Дарко, Дарчо, Дари.

 

Честит празник на професионалистите, свързани с опазването на българските занаяти!

 

ПРОФ. Д-Р СВЕТЛА ДИМИТРОВА: „ДА СИ ЗАНАЯТЧИЯ В МУЗЕЙ „ЕТЪР“ Е ПРИВИЛЕГИЯ“

 

Прегледайте летописа на музей „Етър“

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още