KulturaBg - logo

„Техниката около нас от времето на народната власт“

Посетителите на Изложбена зала 3 в музей „Етър“ могат да се „повозят“ на „Трабант“. Макет на колата, станала един от символите на социализма, е част от изложбата „Техниката около нас от времето на народната власт“ на Националния политехнически музей – София. В три от залите са представени предмети, част от които и днес се ползват в българските домакинства.


Помните ли, че литър прясно мляко от онова време струва тридесет стотинки? Запазеното найлоново пликче, в което продуктът някога се разпространява в търговската мрежа, го доказва. Някой потребител от 80-те години е видял в него не отпадък, а бъдеща атракция за музейни посетители. В изложбата могат да се видят уреди за готвене – скара, електрическа тенджера, млековарка, чушкопек, термос, сифон за газирана вода. Показани са електрически бръсначки, метални ролки за коса и ютии. Отделено е място за радиото и телевизора – част от обзавеждането на един дом през късния период на народната власт.
Посетителите ще си припомнят и как са обзавеждани канцелариите – със задължителните пишещи машини, телефони с шайби и клавиши. В изложбата има дори малка телефонна централа. Интерес представляват опаковките на различни марки цигари и шоколадови изделия.

Изложбата „Техниката около нас от времето на народната власт“ няма за цел да дава оценки от политическа гледна точка, а представя една добра картина за начина на живот на българското общество през определен период от време. Към изследване на бита у нас след Втората световна война до падането на Желязната завеса вече проявяват интерес специалистите по етнография, а предметите от изложбата са добър начин за представянето му.


Музей „Етър“ започва кампания за събиране на предмети от този период.

Вместо да изхвърляте ненужните вече вещи, донесете ги, разкажете историята им и ги дарете! Четвъртото помещение от тази изложбена зала е предназначено за тях. Те ще станат част от фонда, а след време ще провокират фантазията на все още неродените бъдещи посетители в музей „Етър“.   
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още