08.06.2016г. | 06:53ч.
ТЕ ТИ, БУЛКА, СЕЛСКИ МОЛ НА СПАСОВДЕН

Селският мол в Габрово възражда още една традиция – тази на спасовското хоро в следобеда на 40-тия ден от Възкресение Господне. На 9 юни, четвъртък, Спасовден, пред Зала „Орловец“ в Габрово ще се съберат местни производители на традиционни продукти, читалища, които работят за възраждането на малките населени места в общината, певци и танцьори.


Фолклорната програма ще събере в края на работния ден, след 17:30 часа, деца и възрастни, които обичат българските традиции, за да послушат, да погледат и да поиграят. Хорото ще поведе ансамбъл „Боженци“ с играчи от Харачери, които ще захванат нашенските народни танци и ще поканят хората да се наредят на хорото с тях.

Който го може, ще играе. Който не знае, ще се учи от „Баланджии“-те, защото танцьорите от Враниловци със сигурност не крият стъпките .

Какво отличава Спасовското хоро от другите? Това, че на този празник, свързан с много мистични поверия, тайнственост, но и надежди за изцеление и продължаване на рода, играта започвала не когато свирне гайдата или кавалът, а когато запеят гласовитите. Гласовити дал Бог и сета в Габрово. Певци и певици от Читалище „Габрово“, от Поповци и Гарван, ще подхванат хороводен припев, за да се люшне Спасовското хоро.

На Селския мол посетителите ще се запознаят и с гласовитата мисис село Гъбене, солистка от вокалната група Планински букет, която носи в сърцето си не само песента, но и хумора и артистизма. Ще чуят и позабравени вече любими песни, разучени от състава та читалището в квартал Русевци.

По време на традиционния вече базар „Забравени традиции, живи вкусове“ и този път ще има мед и пчелни продукти, яйца от щастливи кокошки и прясно сирене, мезета, щирници и други лакомства, без които Спасовден няма да ни се услади, така че всеки да си рече „Те ти, булка, Спасвден“.


Няма да се спази само традицията, да се вика дъжд, защото тази година ни омръзна вече. Макар да се вярва, че ако в този ден вали, годината ще е богата и реколтата — обилна, че спасовският дъжд е скъп и капката струва колкото жълтица. А ако се случи и тази поличба, участниците в базара и фолклорната сцена ще се крият от дъжда под покрива на зала „Орловец“.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.