07.02.2016г. | 16:46ч.
ТОВА Е СУРВА! ТОВА Е БЪЛГАРИЯ! (СНИМКИ)

Края на месец януари е, аз съм в София заради различни задачи. Става време за 30-ти и отпътувам към Перник. Град на 20 километра от София нашата столица, огромно задръстване препълнен автобус. Града беше блокиран от хилядите коли, искащи да влязат в него.

 ТУК МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ВИДЕО ОТ ФЕСТИВАЛА  
 

След около 30 минути се озоваваме на ЖП Гара Перник с малко нюх и повече способности за ориентиране в непозната среда достигаме центъра на града. Една китна главна улица, пешеходна разбира се, напомняща ужасно много на тази в моя роден град.
 

Още малко лутане и ето вече сме зад официалната сцена на Фестивала на маскарадните игри „Сурва” . Хора, страшно много хора, публика, заграждения, специални полицейски части. Чанове в далечината сякаш казват „Ела” и виж кой играе тук. Исках да започна да снимам от първата минута, трябваше да намерим фестивалния конгресен център за да взема акредитацията си за Фестивала.
 

Минават 5 минути и съм пред въпросната сграда добре обозначена с голяма табела и логото на Фестивала. Влизаме вътре – изключително любезен екип, стройна организация от огромен куп с акредитации изплуваха и нашите. Поздравихме се и се отправих направо към колоната. Сглобих техниката и моментално към първите кукери, които видяхме.

 
Много хора, а зад въжетата полиция и много фотографи. Дефилето беше организирано в маршрут, който беше около 500-600 метра в центъра на град Перник. Обходих го целия. Ивица широка десетина метра, която завършва на площад и сцената, за която ви говорих в началото. На сцената бе журито, което наблюдаваше изявата на всяка една изявена група. Площада беше обграден от много публика, ужасно много хора, усмихнати снимат коментират, гледат, млади, стари, българи и чужденци.
 

Еуфория, народна музика на живо, звън от чанове! Това е България, огромна сбирка от всички фолклорни области, различни обичаи и възстановки. Та нали кукерите гонят злите сили. Това гласи обичаят – е в Перник бяха прогонили всички зли сили в нацията. Цареше такова спокойствие в тази лудница, да нелогично е но всички бяха в облаците така да се каже.
 

Много хора ме питат какво правя още в България. Първо аз съм българин, следователно моята държава е България. И още веднъж какво правя още в България – ами вижте какво се случи в Перник и ще разберете! Това е България! Това е Сурва!