KulturaBg - logo

Тодоровата седмица е най-страшната през годината, всеки ден си има име

Днес е Луда сряда. Предстоят ни Въртоглав четвъртък и Черен петък. 

Седмицата се нарича Тодорова и предхожда Тодоровден. Според народните вярвания тя е най-страшната през годината и всеки ден от нея има свое име.

Песи понеделник се почита предимно за бяс. Отбелязва се и ергенският празник „тулум“ (с пълни торби с пепел или брашно удрят по гърба старите ергени за наказание, че не са се задомили). Черен вторник е най-черният в годината и не се работи да не се почерни живота.

ФОТОГРАФИЯ НА БОГДАН СТОЙКО СПЕЧЕЛИ КОНКУРСА ЕТНО ОБЕКТИВ (ТОДОРОВДЕН)

 

Луда сряда, Въртоглав четвъртък, Черен петък са изпълнени със своеобразна символика, която определя именуването им. Луда сряда – против полудяване, Въртоглав четвъртък – против въртоглавие и световъртеж, Черен петък е идентичен с Черен вторник.

ЗА ДА НАПРАВИШ ТОЧЕН КАДЪР, НЕОБХОДИМО Е ДА ПОЕМЕШ РИСК

Ето как описва традициите, свързани с празника Христо Вакарелски в книгата „Българските празнични обичаи“ от 1943 г.: „Цялата седмица от „Песи понеделник“ до „Тодоровден“ се нарича „Тримиришка седмица“ или „Едноница“. Нарича се тъй, защото през нея некои „тримирят“, т. е. хранят се само по веднъж на три деня или по веднъж на ден. Това е строго изпостяване за Великден. Обичаят е установен под влиянието на нашата православна черква.“

Източник: Музей „Етър“

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още