KulturaBg - logo

УЧИЛИЩЕТО ЗА ДОБРИНИ РАБОТИ БЕЗ ВАКАНЦИЯ И ПОЧИВНИ ДНИ

Доброто се ражда от простичките неща – от подадената ръка, от погалването на обляното в скръб лице, от спасеното в беда животно, от жеста на обич, от приятелското окуражаване.


Семенцето на Доброто е загнездено тихо в душата на всяко същество и, очаквайки своето слънце, е готово да пусне здраво корените си, да израсте и радва с обаянието си всеки, имащ сърце да го усети. Дали ще израсне добрината в душите ни е избор, да бъдем добри, също! Да поискаш да си добротворец, означава да можеш да погледнеш през очите на другия, да усетиш емоцията му, да знаеш, че си нужен и без корист да се впуснеш да твориш добро. Да станеш част от нечие битие, историята на което само времето ще напише.

От историите за доброто, от желанието ни да го виждаме, усещаме, да се учим на него и да го умножаваме по безкрайност се реализира идеята „Училище за добрини”.  Община Габрово в лицето на Център за обществена подкрепа, Общински съвет по наркотични вещества и с подкрепата на Местна комисия за борба срещу противообществените прояви, стартирахме през изминалата учебна 2014/15 година тази добротворческа кампания в тринадесет учебни заведения на територията на родния ни град Габрово. В тези училища поставихме табла със закрепени на тях кутии, в които учениците да поставят посланията си за сторена или получена добрина и ли пък идеи за добрини, които желаят да реализират.

Училището за добрини работи без ваканция и почивни дни. В него няма преподаватели, оценки, изпити, няма класни стаи. В нашето училище по добро са поканени всички учители, ученици, родители, граждани, които въпреки непрестанното си състезание с времето, са отворили сетивата си красотата да творят добро, да познаят доброто и да разкажат историята му. Всички знаем, че добрината е навсякъде около нас и зад всяка добра постъпка стои поне един „учител” и поне един добротворец.  Вярваме, че за тях трябва да се говори, доброто трябва да се поощрява и награждава, вярваме, че добрината се предава и вдъхновява към повече... Повече усмивки, повече обич,  повече приятелства, повече взаимност, повече добротворци.

Прочитайки  историите на всички деца, осмелили се да разкажат за доброто, така както са го видели или искат да видят, ние, екипът на „Училище за добрини” сме изключително щастливи да покажем на габровци, че доброто съществува в постъпките на нашите децата, онези деца, за които някой от нас възрастните, може би е бил примерът, може би е бил учителят по добро.

През изминалата учебна година станахме свидетели и връчихме грамоти на осемдесет ученика, пет класа и един ученически съвет, показали добротворчеството си  и станали посланици на доброто, вярвайки, че всяко добро започва от личното желание да станеш герой в нечия друга приказка, която после можеш да разкажеш.

За да научите повече за отличените деца, класове и училищата, в които се обучават, посетете ни на нашата страница във фейсбук „Училище за добрини“
Сподели

Прочети още