KulturaBg - logo

Филм за музей „Етър“ е представен на научен форум в Сърбия

Музей „Етър“ бе представен на научен форум в Сърбия, в който взеха участие специалисти от културни институции, работещи на съседни територии. Мерките за пътуване, въведени от българска страна за ограничаване разпространението на КОВИД-19, не позволиха на българския екип да пътува, но домакините от музея на открито „Старо село“ Сирогойно представиха предварително предоставен филм и презентация.
 

Александър Тодорович, един от музейните експерти в „Старо село“, сподели в специално писмо до музей „Етър“ отличните впечатления, провокирани от представянето на филма и презентацията. Александър Тодорович добре познава музей „Етър“ и неговия екип, изучава български език и по негово изрично желание кореспонденцията между двата музея се води на български.

„Първо гледахме филм за музея, а преди това разказах всичко,което знам за него. Говорих не само като експерт, но и като турист, и като човек, който е, не знам как да кажа на български, но на сръбски е одушевљен (въодушевен) за него и вас“, пише Александър Тодорович.
 
След филма е показана и презентацията, изпратена от музей „Етър“. Александър Тодорович превежда от български език съпътстващ я текст.


„Презентацията за вашия музей продължи цял час. Не можех да не спомена кафето „на пясъка“, вашата доброта и гостоприемство. Отговорих на много въпроси възможно най-добре. Колегите бяха във възторг. Попитаха ме, и аз ви питам – дали мога да им препратя филма за „Етър“. Всички съжаляват, че не можахте да дойдете. Поговорихме и за България, която наистина харесвам и обичам, за вашия музей и всички вас“, споделя Александър Тодорович.

Докладът, изпратен от музей „Етър“, ще бъде публикуван в сборник от форума.

„От свое име и от името на програмния съвет на музея ви поздравявам много и ви благодаря за участието“, завършва писмото си Александър Тодорович.

 
Българският и сръбски музеи на открито – „Етър“ и „Старо село“, поддържат близки връзки и представители на екипите им обменят професионален и личен опит по време на различни форуми. Екипът на музей „Етър“ е убеден, че сътрудничеството ще продължи да се развива, а отпадането на ограниченията за пътуване ще позволи участие в организирани от двете институции прояви. 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още