29.03.2016г. | 19:31ч.
ФОТОИНСТАЛАЦИЯТА "ПАРАЛЕЛИ" НА РОСИНА ПЕНЧЕВА Е СЪБИТИЕТО НА ГОДИНАТА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА

Голямата награда от конкурса „Събитие на годината в областта на културата“ – Габрово 2015 и 300 лева спечели фотоинсталацията „Паралели“ с автор Росина Пенчева, посветена на 70-годишнината на Драматичен театър Габрово.


Проектът, подкрепен от НЧ “Христо Смирненски 1949“, кв. Русевци, получи най-висок резултат по точки от гласовете на публиката и оценките на журито: 71 гласа, или 10 на сто от подкрепата на всички гласували /с превес на вота в интернет/ и 345 точки от журито /с две точки по-малко от най-високия резултат/. Фотоинсталацията предизвика огромния интерес на минувачите и посетители на изложбата на открито.

Стотици габровци се спряха да разгледат интересно поднесения паралел между миналото и настоящето на нашия театър, да видят лицата на любимите си артисти и да се върнат към спомените си от съпреживяното в салона. Тази награда е признание на габровци и на журито за любимия им театър и разбира се за таланта на фотографката, която не можа да присъства на церемонията снощи.


Спектакълът "Жана д'Арк" на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово с режисьор Петринел Гочев, концертът „Следи 2“ в памет на маестро Манол Цоков, организиран от Клуба на будителите, 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата с организатори Музей „Дом на хумора и сатирата“, Община Габрово, Министерство на културата и Министерство на здравеопазването, инициативата "Хора за хората" на Клуба на будителите и Община Габрово са в петицата на най-харесваните събития от габровци с минимална разлика в общия резултат по точки след оценката на журито и гласуването на публиката.

Комисията по организацията и провеждането на конкурса, с подкрепата на УС на Клуба на будителите, реши тази година в рамките на наградата от 500 лева, осигурена от Асоциацията на индустриалния капитал в България, да отличи и фаворитите на публиката и на журито.

Победител в класацията на гражданите, участвали в гласуването по електронен път и с анкетни карти стана инициативата Хора за хората. Христина Минчева, която поведе хорото и не се отказа докато не го направи ежеседмично, получи наградата от 100 лева.

Тя бе връчена от Силвия Неделчева, председател на Народно читалище „Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски 2011“, което подкрепи организацията за хората на габровския площад всяка неделя вечер. Инициативата получи повече от една четвърт от гласовете на публиката – 26.5% .

Най-висока комплексна оценка – 347 точки от журито при максимален брой 400, получи 22-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата. Директорката на Веселата къща Татяна Цанкова получи наградата от 100 лева с думите, че в 22 годишната история на Биеналето у нас никой не се е сетил да го награди, макар че в чужбина то отдавна е получило признание.


В оценката на номинираните събития по предварително зададени критерии участва комисия от 8 членове: д-р Тодор Шандурков –художествен ръководител на „Мим – театър“- Габрово и един от сценаристите на габровския карнавал, Надежда Тихова – дългогодишен журналист в сферата на културата, репортер във вестник „100 вести“, доц. Лиляна Русанова – заместник-ректор "Международно сътрудничество и връзки с обществеността" на Техническия университет в Габрово, партньор на Клуба на будителите, Нела Рачевиц – зам. кмет на Община Габрово, Мариана Николаева – председател на УС на Сдружение „Фабриката“, един от авторите на проекта, който спечели миналогодишния конкурс: спектакълът „Нощта на Еньовден“, Доротея Комитска – представител на Лайънс Клуб- Габрово, спонсор на първия конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата“, Николай Григоров – регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България , която осигури паричната премия за тазгодишния конкурс и Велина Махлебашиева – председател на Клуб на будителите.

Всяко от номинираните събития беше оценено от членовете на журито според: актуалност на проблематиката; представяне на традиционна тема по нов начин - иновативен или актуален подход на реализация; художествена стойност;  ангажиране на публиката по нов начин и/или привличане на нова публика; усвояване на нови пространства; създаване на нови партньорства; свързаност на жанрове, изкуства, сектори (например, свързва изкуство и образование, изкуство и технологии); обогатяване и разнообразяване на културния живот на града; трайни резултати и продължително въздействие; прилагане на иновативен подход за популяризиране и реклама.
 

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.