KulturaBg - logo

Хотел „Странноприемница” към ЕМО „Етър" ще съчетава съвременна визия с уважение към традициите

Подписан е договор с екипа, заел първо място в националния архитектурен конкурс за преустройство на хотел „Странноприемница” към Етнографски музей на открито „Етър”.  Арх. Андрей Андреев, арх.Петя Николова и арх. Милена Фетваджиева са тримата професионалисти, представили общи виждания за обновяване на сградата. 
 
Арх. Андрей Андреев завършва архитектура във ВИАС /София/ през 2009 г. в катедра „Обществени сгради“. Работи при арх. Пламен Братков /aedes studio/. За кратко работи в студиото на Кенго Кума в Токио /Япония/. През 2014 заедно с арх. Петя Николова създават another studio /студио за архитектура и дизайн/. Арх. Николова завършва архитектура във ВИАС /София/ през 2009 г. в катедра „Конструкции“. В периода 2009 – 2013 г. работи в няколко архитектурни бюра в София, след което специализира за две години в Токио /Япония/. С арх. Милена Фетфаджиева /URBANVIVA/ се запознават малко преди самия конкурс, намират допирни точки, решават че можем да си бъдат полезни, участват заедно в конкурса и нещата се получават. Арх. Фетваджиева е магистър по архитектура от Ротердамската академия за архитектура и дизайн. Завършва архитектура във ВИАС /София/. През 2010 г. основава URBANVIVA.
 

Арх. Андреев, какво Ви провокира да се включите в конкурса и защо избрахте точно тази формула на участие?
 
Смятаме, че конкурсите са правилния начин за случване на нещата. Когато преценим, че някой от тях ни е интересен и ни е по силите – участваме. Конкурсите са най-лесния начин за получаване на добър продукт. На теория всички трябва да са доволни – от една страна инвеститорът получава множество решения на дадена задача, от друга – това е поле за изява за участниците. За съжаление това е на теория. Реалните конкурси в България са все още твърде малко, а причините за това - твърде много. Все пак смятаме, че има раздвижване в положителна посока и когато имаме възможност, се стараем да се възползваме.
 
Кога бе подписан договорът и какви са впечатленията Ви от началото на съвместния работен процес?
 
Договорът беше подписан към края на месец юли 2018 г. т.е. около 6 месеца след края на конкурса – което според нас е нормален период. По отношение на работния процес, на този етап, без да звучи клиширано, получаваме пълно съдействие от управата на ЕМО „Етър“, и община Габрово.  Поздравяваме всички, отговорни за организирането и в последствие реализирането на конкурса и добрият пример, който се дава в тази посока. Забелязва се последователност и желание за надграждане, тъй като преди това беше организиран и доведен до успешен край конкурс за графичната идентичност на ЕМО „Етър“.
 
Как си представяте хотел „Странноприемница" след реализацията на Вашите и на екипа, с който работите идеи?
 
Представяме си хотел със съвременна визия, която показва приемственост и уважение към завещаните традиции. Адекватен към посетителите, адекватен към добрите примери на архитектурната сцена. Представяме си светли пространства изчистени от псевдо-патротични елементи, за да изпъкнат наистина ценните такива. Предствяме си естествени материали - дърво, чисти стени с акценти от мебели, осветление, ламперии, предмети на изкуството. Предствяме си, че в процеса са въвлечени местни майстори и занаятчии. С удоволствие бихме си партнирали с млади творци и хора на изкуството.
 
Кога се очаквате да бъдат реализирани тези идеи?
 
Изработването на проекта на хартия е регламентирано с договор – до края на ноември месец. Това е един нормален и достатъчен за нас срок. Трудното идва при реализирането му. Боравенето с бюджет, справянето със същинското изпълнение на място. Това са процеси, които зависят от различни групи хора, на които разчитаме и на чието съдействие се надяваме. Важно е да се отбележи, че не си струва да се жертва качеството за сметка на времето, тъй като реализираните архитектурни проекти са трайно явление в живота ни. Въпреки това разумните срокове са важен елемент и тяхната регламентация трябва да се следва.
 
Успявате ли да постигнете общ език със страните в целия процес?
 
На този етап от проекта между всички ангажирани с него хора има добър синхрон, личи си желание и мотивация за реализирането му. Все пак сме в доста начална фаза и е рано за по-генерални изводи. Интересно е да се отбележи, че като победители в конкурса ние представляваме колаборация от две архитектурни студиа – another studio / Петя Николова и Андрей Андреев/ и URBANVIVA /Милена Фетваджиева/. Имаме сходни виждания за процесите и визията на проекта. Архитектурното его /което всеки архитект би трябвало да притежава, в най-положителен смисъл/ не ни пречи.
 
Смятате ли, че реализацията на идеите Ви в този хотел ще е стъпка нагоре в кариерата?

 
Разбира се. За всеки един замесен в този проект би трябвало да е чест и отговорност. Също така и тримата имаме професионален интерес към архитектурната типологията на музеи, галерии и пространства за изкуство. В този смисъл преустройстото на обществена сграда, част от музейния комплекс на открито „Етър”, е смислен проект за портфолитото на студиата ни, отговарящ на посоката и амбицията, в която ги развиваме.

Сподели

Прочети още