KulturaBg - logo

Честит Лазаровден, православни християни!

В събота, на шестата седмица от Великия пост, се случва едно от най-големите чудеса на Спасителя – възкресяването на починалия Лазар. Извършено пред очите на народа, то става причина мнозина да повярват в Христос. 

„Лазаре, стани!“ и последвалото излизане на съживения Лазар от гробницата стават доказателство за божествената сила на Спасителя. Тази популярност дразни първосвещениците, които искат той да бъде заловен. Римската власт осъжда Исус на смърт.

Празникът се отбелязва преди началото на Страстната седмица. Лазаровата събота е единственият ден в годината, когато неделно богослужение се извършва в друг ден, не в неделя. Това е началото на Пасхалното тържество. Именно заради възкресяването на Лазар, Христос е прославен от народа като дългоочаквания Месия, Цар Израилев, според старозаветните пророчества. 

Честит празник на православните християни!

За св. Лазар Български (Дебелдялски)

През лятото на 2020 г. екип на музей „Етър“ реализира теренно проучване на територията на села в община Габрово. Тогава музейните специалисти посещават село Дебел дял, новопостроената църква и се запознават с историята на св. Лазар Български (Дебелдялски).

Българската православна църква отдава почит на новомъченика за християнската вяра св. Лазар Български, който според преданието е роден в габровското село Дебел дял през 1774 г.

Още като момче той напуска родното си място и отива в Мала Азия, където е нает за овчар. Грижи се за стадото на богат турчин, чиято дъщеря се влюбва в него. Лазар отказва да приеме исляма – условието да се ожени за нея. Девойката го обвинява несправедливо и той е осъден на смърт. След дълги изтезания, които Лазар покорно понася, изпълнен с любов към Христос, е убит на 23 април 1802 г., на 28-годишна възраст. Житието му е популярно, написано е от монахиня Валентина Друмева. 

През лятото на 2007 г. жителите на с. Дебел дял, което се намира на 13 км от гр. Габрово, започват строежа на храм на името на светеца. Той е завършен 10 години по-късно с общите усилия на местните хора и даренията на родолюбиви българи. Днес храмът впечатлява с богатството от рисувани и мозаечни икони.

Източник: blog.etar.bg

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още