01.12.2014г. | 13:53ч.
ШВЕЙЦАРЦИ ИЗКАЧВАТ ВРЪХ ШИПКА, ЗАПОЗНАВАТ СЕ С ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ

За 2015 година е планирано туристическо пътуване до България на граждани от Тун. Сдружението за приятелство с швейцарския град в Габрово ще окаже подкрепа на групата. Организацията си е поставило за цел да предлага на групите от Тун атрактивни, интересни и не толкова познати маршрути в България, свързани с историческия и културния туризъм, със СПА туризма, винен туризъм, разбира се и почивка на Черноморието и т. н. Според Анелия Цанкова, координатор на Сдрружението,  в Швейцария съществува много голям интерес към пешеходния туризъм, който у нас губи популярност. Има идея швейцарците да се качат до връх Шипка и да бъдат запознати с историята на българското Освобождение, след което да продължат към исторически обекти в Южна България.


Жителите на швейцарския град Тун са най-чувствителни към социалната тема и изразяват желание да се развива този приротет във взаимоотношенията с Габрово. Това стана ясно от думите на представители на Сдружението за приятелство Габрово-Тун – Анелия Цанкова и Рачо Шейтанов.
При посещение на делегация от Сдружението за подпомагане на партньорството Тун-Габрово, президентът на сдружението Мелхиор Букс и членът на управителния съвет - Юрг Шьонхолцер, са постигнати договорености между двете организации, които предвиждат подписването на рамково споразумение.


Според швейцарците, именно социалните проекти мотивират най-силно хората в Тун. Причината е, че там резултатите се забелязват най-пряко. Става дума за малки проекти, които се реализират в рамките на една година. Социалните инициативи са най-чувствителната тема, що се отнася до съпричастността на членовете на Сдружението от град Тун – те реагират с готовност и голямо желание да се включат.
Втората приоритетна област в сближаването на гражданите от двата града е културният обмен. Младежи, спорт, образование, както и бизнес, туризъм и здравеопазване са следващите приоритети в съвместната работа на двете сдружения занапред. Според Анелия Цанкова – координатор на сдружението за връзките ни с Тун, споразумението ще бъде актуализирано всяка година с конкретни програми за съвместна дейност. За 2015 година програмата вече е договорена. Тя включва общо 15 съвместни проекта между двете сдружения.


Снимка от реализацията на проекта "Стипендии за музикални ученици от социално-слаби семейства"
Четири социални проекта ще продължат направеното досега от съвместното сътрудничество. Става дума за проекти с дневните центрове за възрастни с увреждания, центъра за деца с аутизъм „Келер“ и Помощното училище. Всички тези институции са подпомагани непрекъснато в годините на съвместно сътрудничество между Габрово и Тун.

„Оставяме широко отворена вратата и за други институции, които биха проявили интерес и биха кандидатствали с проекти“, каза Анелия Цанкова.
Ще продължи и даването на стипендии на социално слаби, но музикално надарени деца от Музикалното сдружение „Емануил Манолов“ в Габрово.

Друг проект, който от години се изпълнява от противопожарната служба, е „Млад огнеборец“.
Двете сдружения ще съдействат на Клуба по ориентиране „Узана“ за взаимен обмен на деца и младежи с клуба по ориентиране в град Тун. Деца и техни родители ще посетят през 2015 година град Габрово и ще участват в лагер, организиран от габровския Клуб по ориентиране.

Сдружението да подпомогне контактите между габровската областна болница и болницата в град Тун е другата задача, която са си поставили двете сдружения за 2015 година. Сътрудничеството в областта на здравеопазването най-вероятно ще се съсредоточи в областите травматология и онкология, по предложение на габровската болница. „Сдружението в Габрово ще направи презентация на габровския малък и среден бизнес в Тун.
 

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 186 аудио, 40 видео, 288 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.