KulturaBg - logo

2 февруари в предания и обичаи

Втори февруари – църковен празник 

Посветен е на Света Богородица, която отива в Йерусалимския храм на четиридесетия ден след раждането на Младенеца. Според старозаветния закон, всяко първородно дете от мъжки пол се донася в храма на 40-ия ден, за да бъде представено пред Господа Бога като благодарност за появата му и молитвено да се изпроси благодатно да бъде укрепено в растежа му. Така до днес остава обичаят на 40-ия ден от раждането си децата да бъдат въведени в храма Господен, за да бъдат благословени, а на майките им да бъде прочетена очистваща молитва. 

Празникът се нарича Сретение Господне или Божа майка. 

Петльовден в народната традиция

В народната традиция е познат като Петльовден, Зимна Богородица, Вълча Богородица заради останали от езичеството вярвания за олицетворяване на Богородицата с демонични сили на долния свят и вярването, че това е един от три поредни дни (Трифунци), в който вълците бесуват. 

Подготовката на празника, наричан още Петльовден, включва изчистване и измазване на къщата, а централно място заема коленето на петел – жертва за здраве на мъжките отрочета. С кръвта му се прави кръст по челата на всички момчета в къщата. На трапезата задължително се слага гозба от варен петел, зелник с булгур и сирене, греяно вино, прясна питка, кравайчета. 

Празникът в предания и легенди

Съществува легенда, която разказва за времето, когато се набират момчета за еничерския корпус в Османската империя. Според нея, една майка заявява, че сама ще заколи детето си, но няма да го даде за „кръвен данък“. През нощта го извежда в гората, а на прага в дома си коли петел и с кръвта му напръсква навсякъде. Когато турците виждат това, се изплашват и си тръгват. Оттогава денят се отбелязва като празник на мъжката рожба.

В миналото младите момичета вярват, че какъвто мъж първи срещнат на този ден – такъв ще бъде и техния бъдещ съпруг – по външен вид и по характер.

Жените не докосват нищо остро – нож, брадва, ножица, куки, не плетат и не работят заради поверието, че така децата няма да се родят с белези и ще бъдат здрави.

Спазва се сексуално въздържание, раздават се питки и по това какъв е деня се гадае каква ще е годината: ако времето е хубаво, такова ще е и през следващите 40 дни. Вярва се още, че ако на този ден дадеш пари - цяла година ще даваш, ако вземеш - цяла година ще взимаш.

Източник: музей „Етър“

Сподели

Прочети още