KulturaBg - logo

„Double Bill“ и „SOFT QUESTIONS“ на сцената на Габровския драматичен театър


Танцовите артисти и хореографи Коста Каракашян и Стефани Ханджийска ще представят най-новите си спектакли „Double Bill“ и „SOFT QUESTIONS“ на сцената на габровския драматичен театър. Събитието ще се състои в събота, 5 юни 2021 г., от 19.00 часа на голяма сцена. То е съвместна инициатива на ДТ „Рачо Стоянов“ и пространството за културни и социални събития „ТАМ“.
 
Зрителите ще гледат първо соловия спектакъл „SOFT QUESTIONS“ на Стефани Ханджийска от 19.00 часа във фоайето на театъра. Чрез него се изследва разбирането ни за същността на успеха и се търсят отговори, които често са по-сложни от това, което ни се иска. Хореографията и изпълнението е на Стефани Ханджийска, музиката е от Think Aloud Ивелин Матеев, ментори са Галина Борисова и Ги Куулс, фотограф е Никола Гюлмезов. Продуцент на спектакъла е фондация „Културни перспективи”.
 
Веднага след пърформанса започва спектакълът „Double Bill“ – от 20.00 часа на голяма сцена. Той включва две отделни представления – солото „The Effort Trap“ на Коста Каракашян и „Presence <> Absence“ – творческо партньорство между Стефани Ханджийска и полския композитор Михал Кавецки.
 
„The Effort Trap“ е пърформанс, който изследва напрежението, което си причиняваме докато се опитваме да намерим успеха в очите на хората. Чрез фламенко и съвременен танц, хореографията разглежда стигането до пределите ни на стрес, прегаряне, безпокойство и успех. Изследва как тези сили могат да ни повлияят в свят, който се движи все по-забързано. За да пресъздаде физическите и емоционални състояния, осветлението на пърформанса е вдъхновено от измерването и анализа на пулса на изпълнителя по време на танца. Скоростта на мигащите светлини пресъздава вътрешните физически състояния, като ги проектира в цялото театрално пространство.
 
Това е един от малкото проекти на Коста Каракашян, в които той изпълнява собствената си хореография, създадена в съавторство с Мелинда Маркес. Музиката е от Антоан Асайе, костюм - Рейд Бартолемю, осветление - Триша Толивър и Гай дьо Ланси, технически съветници са ЛаЖуне Макмилън и Кийра Чанг, фотограф е Джо Чианг. Танцовата миниатюра е осъществена с подкрепата на Milstein Center Movement Lab.
 
„The Effort Trap“ е дипломният спектакъл на артиста, представен за първи път на дипломния концерт на катедра „Танц“ на Колумбийския университет - Barnard College през 2019 г. По думите на Коста Каракашян, представлението е родено от забързания живот в Ню Йорк и личното му усещане за безкрайна тежест. За да го създаде като хореография, се е подготвял година и половина в изучаването на фламенко.
 
Соловото представление „Presence <> Absence“ на Стефани Ханджийска също е нейният дипломен спектакъл от завършването ѝ на Лондонското училище по съвременен танц (London Contemporary Dance School). То е съвместен проект с Михал Кавецки - един от най-успешните възпитаници на Училището за музика и драма Guildhall (Guildhall School for Music and Drama) в Лондон. Чрез него артистката изследва въздействието на музиката върху тялото и превръщането му в звукова вълна в пространството, когато музиката се отдръпне. Хореографията и изпълнението са на Стефани Ханджийска, музика - Михал Кавецки, костюмите са дело на Франсиз Морис и Ана Крийли, осветление - Майкъл Манион, фотограф е Камила Грийнуел.
 
„Presence <> Absence“ e представен премиерно в лондонския театър „The Place“ – дом на Лондонското училище по съвременен танц, през декември 2019 г. Селектиран е за престижния британски фестивал Dance Umbrella 2020.

 
За първи път спектакълът „Double Bill“ е представен пред българската публика през април тази година в ДНК - пространството за съвременен танц и пърформанс. Разпространението на спектаклите „SOFT QUESTIONS“ и „Double Bill“ се извършва с подкрепата на Министерство на културата.
 
Коста Каракашян е режисьор, хореограф и танцов артист, завършил „Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и „Права на човека“ в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Като танцьор и хореограф работи в България, Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Един от последните му проекти е танцовият филм „Поглед от ръба” в партньорство със Стефани Ханджийска. Хореографията му е представяна от Columbia Ballet Collaborative, Ню Йорк и балет „Арабеск“, София. Работата му е медийно отразявана от The Guardian, Elle, them, GLAAD и Свободна Европа.
 

Стефани Ханджийска е режисьор, хореограф, танцов артист и магистър по хореография от London School of Contemporary Dance, 2020. Автор е на танцови спектакъли, интересува се от темите за успеха в съвременното общество, труда и националната идентичност. Творбата ѝ „Йон (пиеса за осиновените)” е номинирана за ИКАР за съвременен танц през 2017 г. Представленията ѝ са показвани в България, Великобритания, Виетнам и Египет. През 2019 г. режисира първия си филм „Поглед от ръба“ (в сътрудничество с Коста Каракашян), чиято премиера предстои на фестивала ART HORIZONS 2021. Работи в България и Лондон, Великобритания.
 

ТАМ е пространство за културни и социални събития, създадено от сдружението VT EVENTS - официално регистрирано през 2012 г. във Велико Търново. Основната  му цел е насърчаване на развитието на съвременните форми на изкуство и култура, както и гражданското участие в културния и социалния живот на града. През годините сдружението установява широка  партньорска мрежа с местни и международни културни институции, неправителсвени организации и индивидуални артисти.
Сподели
ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"
Партньор: ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"

Брой публикации: 3 аудио, 8 видео, 42 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още