KulturaBg - logo

XVIII Международен панаир на традиционните занаяти започва в музей „Етър“

Майстори от различни държави от Европа и Азия вземат участие в XVIII Международен панаир на традиционните занаяти в музей ЕТЪР, който се провежда в музей „Етър“, Габрово на 1, 2 и 3 септември. Някои са усвоили уменията си в своите семейства и практикуват по наследство, други са обучавани в специализирани училища и университети. Изборът им за участие в Панаира е направен след специално проучване от страна на българския музей на открито, като е важно всеки да има принос в съхраняване на занаята и предаване на уменията на следващото поколение.

Чуждестранните занаятчии се представят с дърворезба, каменоделство, тъкане на килими, грънчарство, рисуване на мебели, плетене на дантели, плъсти, традиционна бродерия и др.

 

Едно незабравимо преживяване със семейството и приятелите

 

Интересът на публиката несъмнено ще бъде привлечен от представителите на Армения, чиито майстори на Панаира създават бижута от гилзи, рисуват картини, изработват скулптури, текстил и традиционни костюми. Майсторите от Естония имат дългогодишен опит в създаването на плетива, одеяла, шалове, ръкавици, мъниста и дизайнерски бижута. На Панаира са представена грузинска керамика и традиционни ръчно изработени тушетски килими, хевсурски тъкани, шаблон за бродерия (Nachrela) и грузински обувки, плетени с вълнен конец. Майсторът е научил занаята от своите баба и майка в малко село в планината Тушети в Грузия. Турската област Кютахия е представена с изработване на бижута от сребро и бронз. Посетителите на музей „Етър“ имат възможността да видят демонстрация от Япония на оригами и калиграфия. Румънските представители се занимават с украса на мебели с рисунки, а от Унгария присъства майстор на бижута от стъклени мъниста. Сърбия се представя с двунизно плетене на чорапи и изработка на дантела. Занаятчия от Малта ще демонстрира предене, тъкане и макраме. На Панаира ще има възможност да се опознае и друг майстор от Малта – бижутерът Антония Боничи, чиито предмети се виждат на снимките.

Запознайте се с цялата програма на Панаира!

 

Само на 2 септември безплатно пътуване за XVIII Международен панаир на традиционните занаяти в музей ЕТЪР по линии 1, 7 и 10 осигурява фирма Общински пътнически транспорт. Предложението е на Таня Христова, кмет на Габрово, а Община ГАБРОВО/GABROVO Municipality е съорганизатор на събитието, заедно с Министерство на културата и ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още