10.05.2016г. | 07:31ч.
АКО НЯМАШ ПАРИ, ИДИ В ГАБРОВО ДА ВИДИШ КАК СЕ ПЕЧЕЛЯТ, АКО ИМАШ ПАРИ, ИДИ В ГАБРОВО ДА ВИДИШ КАК СЕ ХАРЧАТ

Музеят „Дом на хумора и сатирата" - Габрово гостува на Регионалния исторически музей в Търговище с тематичната изложба „Габровска сметка". Експозицията е разположена в Свещаровата къща и ще бъде открита на 12 май от 17:00 ч.


Има една хубава максима, която звучи еднакво на място във всяко време: „Ако нямаш пари, иди в Габрово да видиш как се печелят. Ако имаш пари, иди в Габрово да видиш как се харчат". За нея се сещаме винаги, когато стане дума за габровския хумор.

Не за серия вицове, които се разказват на опашка или в третъпкания транспорт, да речем, или могат да се прочетат в интернет. Думата ни е за стойностни житейски правила, извеждали едни балканджии от всяка тежка ситуация.

Е, най-напред тези весели истории с пресметливи габровци започнали да се появяват в дебели списания и книги, при това съставени не от габровци, че и учени-философи анализирали и се произнасяли за това чудо, наречено габровски хумор. По това време и другаде по нашите земи имало зевзеци и пресметливи, живеещи със сметка хора, но габровци пак били първи и затова и по-първи се сетили, че хуморът не е само забава и слава, но в едни умели ръце (или глави!) става печеливш.

Когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави. Да припомняме ли първото светско училище, първите фабрики, първите покорили Европа търговци с уменията и стоката си. Така балканджиите от Габрово започват да се съизмерват с постиженията на Европа и света и градът става люлка и на просветата, и на индустрията, а вече и всепризнат център на хумористичното изкуство.

Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени на повече от 40 езика в света. Наскоро зазвучаха и на японски. Техният преводач проф. Чихару Накамура от университета в Кобе пояснява за сънародниците си, че е добре те да знаят: в България има не само вкусно кисело мляко и прочут парфюм от рози, но и богата хумористична култура.

Изложбата е синтетична: предлага подбрани габровски вицове и анекдоти, придружени от илюстрации на големия Борис Димовски (1925-2007) от художествения музеен фонд „Хумор на народите". Димовски се вгражда чрез творчеството си в темелите на Дома на хумора и прославя габровския хумор, с което спечелва признанието на габровци и става почетен гражданин на Габрово.

Всеки посетител на музея се впечатлява, че Домът е своеобразна изложба от творби на Димовски. Още се помнят стенописаните от него стени и таван в Полу-бара, създадени през 1975 г. изцяло в стила на габровския фолклорен хумор.

На входните врати са мозайки с габровски символи с автор Борис Димовски, тук е паното„Светът е оцелял, защото се е смял!", „усмихнатите" кашпи от шамот, всички трайно вплетени в интериора на сградата.

Туристите искрено се забавляват в постоянната експозиция „Рай" с гоблени от цикъла „Адам и Ева - габровци", изработени по негов проект, както и пред другия негов гоблен „Магарето", също носещ духа на габровския хумор. Да добавим и колекцията от уникални габровски хумористични сувенири, плод на остроумието на Димовски, които всеки турист с удоволствие отнася за спомен от посещението си.

Във фонда „Хумор на народите" на ДХС се съхраняват 513 творби на карикатуриста - откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време - и дарени от роднините му. Тези карикатури и илюстрации не веднъж участват в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, в авторови или тематични изложби не само в Габрово.

Организаторите на изложбата „Габровска сметка" нямат за цел да направят своята публика по-пресметлива, но са убедени, че всеки ще си тръгне с нова идея или откритие на някой ценен жизнен постулат. И само с усмивка да е, значи изложбата е оказала живителен терапевтичен ефект, което също е габровски патент!

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 11 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.