KulturaBg - logo

21.10.2016г. | 09:48ч.АЛБУМЪТ „ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРАМОВЕ НА ГАБРОВСКО" БЕ ПРЕДСТАВЕН ПРЕД ШИРОКАТА ПУБЛИКА

Албумът „Православни храмове в Габровско“ бе представен пред широката общественост снощи в Регионален исторически музей-Габрово.


Гостите на събитието получиха като подарък по един екземпляр от изданието. Албуми имаше и за децата, участници в конкурса „Моят храм“. Албумът е издаден по повод 150 години от освещаването на габровския храм „Успение Богородично“ и представя съвременното състояние на 22 църкви и 5 параклиса в Габровска община.

Книгата е издадена с благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновскиямитрополит Григорий. Съставители на изданието са протойерей Руслан Личев - архиерейски наместник на Габровска духовна околия, историкът Росен Йосифов и директорът на РИМ-Габрово Красимира Чолакова. Редактор е проф. д-р Петко Петков.


Проектът е финансиран по програма „Култура“ на Община Габрово. За създаването на албума, неговата цел и доразвиване в бъдеще говориха представители на музея и отец Руслан. Беше съобщено, че богато илюстрованото издание ще бъде представено в Столична библиотека в присъствието на габровски фамилии в София.


Архиерейският наместник отец Руслан и директорът на музея Красимира Чолакова връчиха наградите на децата, участвали в конкурса за рисунка „Моят храм“. В началото и края на срещата присъстващите се насладиха на изпълненията на Мъжкия камерен хор при храма. На представянето присъства и заместник-областният управител на Габрово Добромир Валачев.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още