28.08.2017г. | 06:45ч.
БАЛЪТ НА ОТМИНАЛИТЕ ВРЕМЕНА ЗАПОЧВА, МОЖЕ ДА ГО ПОСЕТИТЕ ДОРИ БЕЗ ПОКАНА


На 29 август, вторник, от 17:00 часа в Регионален исторически музей–Габрово е откриването на изложбата „Бал на отминалите времена“, която е в резултат от подетата през изминалата година събирателска инициатива от страна на културната институция.

„Благодарение на нея бяха събрани 19 дамски и мъжки бални тоалети. Балните рокли и костюми са слабо застъпени в музейните фондове, което породи желанието да се съберат и експонират, за да се покаже тяхното разнообразие и красота”, коментира Николета Маринова, уредник „Етнография”.

В изложбата са включени всички постъпили дарения през изминалата година. Те представят модата на това облекло през периода 1971-1989 год. Абитуриентите, на които са принадлежали са завършили образованието си през този отрязък от време в градовете Габрово, Дряново, Велико Търново, Горна Оряховица и Стражица.

В изложбата са включени и снимки на част от абитуриентите, с експонираните тоалети.
Николета Маринова, която реализира кампанията за събиране на балните костюми каза, че по време на откриването ще бъде връчена голямата наградата – таблет, на най-хубавия и атрактивен тоалет, който жури от специалисти предварително ще определи. РИМ–Габрово ще даде още две награди, за класираните на второ и трето места.

Специално за децата, след откриването, ще бъде поставен манекен в бяла рокля. Върху нея всеки малък посетител ще може свободно да остави своя отпечатък, за да създадем заедно една пъстра и изпълнена с живот рокля.

РИМ–Габрово ще съхрани за поколенията не само тоалетите, но и историята на техните притежатели.
Изложбата може да се посети до 15 септември в изложбената зала на 2 етаж в сградата на РИМ–Габрово, на ул. Николаевска № 10.

БАЛ НА ОТМИНАЛИТЕ ВРЕМЕНА

ТОВА Е РОКЛЯТА, С КОЯТО ИСТОРИКЪТ ДАНИЕЛА ЦОНЕВА НАВЛЕЗЕ В ЖИВОТА

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.