KulturaBg - logo

БИЕНАЛЕ НА ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНАТА ДЕТСКА РИСУНКА

„Нашият избор: спорт и смях за здраве" е темата на тазгодишното Областно биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка.


Условията за участие в Биеналето бяха обявени през м. януари т.г., а покана бе отправена към всички ученици от първи до дванадесети клас от училищата в Габровска област, както и към възпитаниците на школите по изобразително изкуство.

Конкурсът се провежда под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър - посланик на Кралство Белгия в България, а негови организатори са Музеят „Дом на хумора и сатирата" - Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo" - Белгия и Клуб „Приятели на Белгия" - Габрово.

В последния ден от традиционния Фестивал на хумора - 22 май т.г. - от 10.00 ч. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на изложбата от селекционираните творби и награждаването на лауреатите. Гости на тържеството ще бъдат д-р Етиен Фонтейн - президент на Фондацията „People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo" и г-н Вили Ван Импе - почетен консул на България в Източна Фландрия и секретар на Фондацията.

В конкурса се включиха общо 242 участници - 165 ученици от 10 училища в Габровска област и 77 възпитаници на 8 школи по изобразително изкуство. С прекрасно чувство за хумор малките художници са представили своите идеи и послания за природосъобразен начин на живот, съчетаващ здравословното хранене, физическата активност и положителните емоции.

На своето заседание на 14.04.2016 г. журито извърши селекция на изпратените за участие творби и взе решение в изложбата да бъдат представени 224 творби на участниците от четирите категории: I-IV клас, V-VII клас, VIII-XII клас и художествените школи. Всеки ученик ще получи свидетелство за участие, а най-добрите художници - предметни награди и специални дипломи. Във всяка от четирите категории се присъждат по 4 награди, осигурени от организаторите, както и поощрения за някои от малките художници.

Имената на всички наградени участници са публикувани в раздел „Конкурси" на сайта на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg.

Поздрави към участниците в конкурса и към гостите на тържеството ще поднесат деца от ЦДГ „Явор" - Габрово и талантливият изпълнител на народни песни Цветан Гатев. 
Изложбата с рисунките от областния конкурс се допълва от 40 рисунки на ученици от побратимения с Габрово белгийски град Аалст, рисували по същата тема.

Подбрана колекция от най-добрите рисунки на малките художници от област Габрово и от град Аалст на тема „Нашият избор: спорт и смях за здраве" ще бъде показана тази есен в прочутата общинска болница OLV, призната за една от най-добрите клиники в Белгия.
ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 11 видео, 58 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още