11.07.2016г. | 14:53ч.
БРИТАНСКИ МОМИЧЕТА УСВОЯВАХА БЪЛГАРСКИ ЗАНАЯТИ В ЕМО "ЕТЪР"

Повечето от нещата, които се наложи да прави групата британски момичета в ЕМО „Етър”няма как да се преведат. Имената на занаятите, на домашните занятия и използваните технически пособия са типично български.

Майсторите в музея, обаче, не срещнаха проблем да предадат на Ейлид, Шарлът, Джес и Алисън голямата си любов към традициите и поне част от своите умения.


Джес нарича килимче изтъканото от козя вълна произведение на изкуството. Алисън смята, че от него се правят чанти. И двете разбират, че имат право, макар в собствената им страна много по-разпространена да е вълната от овца. Естествено когато казва „чанта” английското момиче има предвид торба.

Занаятите в Етнографския музей на открито „Етър” са много интригуващи за четирите момичета.
Шарлът споделя, че обучението в тяхното училище има подобна насоченост. От думите на Шарлът става ясно, че доскоро и във Великобритания дейностите от миналото са били забравени, но от известно време има възраждане на интереса към тях.

Четирите англичанки бяха в ЕМО „Етър” край Габрово в продължение на седмица и се обучиха на тъкане на колан, боядисване и работа с гайтани, месене на обредни хлябове, тъкане на стан. Момичетата участваха в програма, която изпраща студенти на обучение в други страни.

Изборът да дойдат в България е личен Ейлид, Шарлът, Джес и Алисън споделят, че са много доволни от своя престой. Намират България за красиво място, а ЕМО „Етър” за уникален. Обучението на английските студентки е част партньорството между Сдружение „Деветашко плато” и ЕМО „Етър”.

Сдружение „Деветашко плато” има традиции в партньорството с европейски организации по различни проекти. И естествено - много от посещенията са в ЕМО „Етър”. В музея се провеждат практики на британски студенти по български занаяти и приложни изкуства.

Благодарение на добрите отношения с Деветашко плато вече 9 години повече от 50 млади преминаха през курса на обучение, за което получиха специален документ - Certificate of achievement (UVERITELNO).

В него пише, че чираците са вложили старание и упоритост да усвоят уменията на българските възрожденски майстори.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.