KulturaBg - logo

05.02.2018г. | 18:31ч.ВЪВЕЖДАНЕТО НА КУЛТУРЕН ЧЕК Е КРАЙНО ЛЯВА ПОЛИТИЧЕСКА МЯРКА, СМЯТАТ ОТ ГЕРБ


Идеята за въвеждане на „Културен чек” е лява и не може да бъде приета от дясна политическа формация. Позицията е на Николай Сираков, депутат от ГЕРБ. На пресконференция днес той коментира, че става въпрос за крайно ляв метод за реализиране на политики.
 
Ако от ГЕРБ идентифицират нужда от насърчаване на младежите в тяхното културно развитие, това щяло да стане като се стимулира взаимодействие между семейството, училището и културните институции.
 
Мнението на Сираков е, че е обидно да кажеш на някой да отиде на театър, тъй като ще му платиш билета. Едно въвеждане на „Културен чек” би изкривило ситуацията, е мнението на ПП ГЕРБ.
 
Предложението да се въведе такъв чек бе подложено на гласуване в местния парламент на Габрово. Мнозинството от ГЕРБ го отхвърли. Опозицията смята, че това се прави само защото предложението идва от нейни представители. Такова предложение е отхвърлено и в парламента, каза Николай Сираков.

 Преди дни от социалистическата партия обявиха: 


Съветници задават глупави въпроси при дебата за въвеждане на „Културен чек”

Инициативата „Културен чек”, която социалистите предложиха да се въведе в Габрово, е получила пълна подкрепа от съветниците при дискусията и е била отхвърлена в местната пленарна зала при гласуването.
 
Идеята е родените след 2000 година да получат ваучер, с който да могат да посещават културни институции. Стойността му е 50 лева. С този ваучер ще се подобри връзката между младежите и местните създатели на културен продукт, убедени са от БСП.
 
27 400 лева са необходими за това, като сметката е направена на базата на 548-те родени през 2000 година в Габрово.
 
„Какво пречеше, след като всички харесаха идеята, да се гласува? Аргументът е, че не е внесена по надлежния ред – през комисиите. Задаваха се глупави въпроси от рода на: „дали сме питали децата искат ли да получават ваучери”, каза Григоров и бе категоричен, че левицата ще продължи да настоява да се въведе „Културен чек” в Габрово.

„За това пари няма, а за гримьори и парцалки за Карнавала – има. Пари има, но за определени дейности, а за такава хубава инициатива не могат да се намерят. Ако толкова се затрудняват, ще им подскажем. Няма нужда да се хвърлят толкова пари за гримьори. Има и в нашия театър гримьори, които вземат много по-евтино.”, възнегодува Николай Григоров, който е съветник от левицата в местния парламент на Габрово и областен председател на БСП. 
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 80 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още