KulturaBg - logo

В СЕЛО ДЮЛГЕРИ ДОЙДОХА, ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДИМИТРОВДЕН

На 26 октомври в Етнографски музей на открито „Етър” се отбелязва Димитровден. Димитровден е традиционният празник на майсторите, занимаващи се със строителство, известни в традиционната култура като „дюлгери”. На този ден те се завръщат от гурбет.


Съществуват много рационални и магически практики, които имат за цел построяването на „здрава” къща, здраве и щастие на стопаните и на майсторите. След като майсторите вдигнат дървената конструкция на покрива, приковават кръст, на който поставят бяла риза, венец от цветя или байрак от червена забрадка. 

След това собственикът на къщата носи подаръци на майсторите. Главният майстор изпълнява благословия, известна като „дакия” („молитва”), в която съобщава за направения подарък, изказва благодарност и пожелава благополучие на стопанина и на неговите близки. Благодарността на майсторите представлява обреден текст, изграден по правилото „дар за дар”. 

„Разрушение и съзидание” - изложба, посветена на строителното дело на майстор Колю Фичето, се открива на Димитровден - 26 октомври, от 11:30 часа в Изложбена зала на Етнографски музей на открито „Етър”. Организатори са: Регионален академичен център на БАН – Габрово, Институт по математика и информатика при БАН и ЕМО „Етър”. 
 
Сподели

Прочети още