KulturaBg - logo

В три научни конференции участваха през октомври представители на РИМ – Габрово


В три конференции взеха участие представители на Регионален исторически музей – Габрово през октомври.

Директорът Красимира Чолакова се включи в четвъртото издание на Международната научна конференция „Музейните и архивните фондове – места на памет. Представяне на богатството на музейните фондове и архиви”. Форумът се състоя на 3, 4 и 5 октомври. За четвърта поредна година Регионален исторически музей – Кюстендил е организатор и домакин на научна конференция, посветена на музейните и архивните фондове. Тя е насочена към всички музейни и архивни специалисти – историци, етнолози, археолози, архивисти, консерватор-реставратори, уредници в природо-научните отдели, отдел „Фондове” и др. Няма хронологични и тематични ограничения за научните съобщения и доклади, които се публикуват в Известия на Исторически музей Кюстендил.

ЕПИЗОДИ ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ПРЕДСТАВЕНИ В РИМ – ГАБРОВО

На 2, 3 и 4 октомври в Бургас се състоя Национална среща „Добри практики: съвременни форми за представяне и популяризиране на културното наследство. Предимства и недостатъци на музейните експозиции”. Министерство на културата, Община Бургас и Регионален исторически музей – Бургас са организатори на този форум, в който се включиха главните уредници на Регионален исторически музей – Габрово Радослава Балевска, Росен Йосифов, Катя Гечева-Стоянова и Георги Димитров, системен администратор.

На трети октомври в сградата на Регионален исторически музей – Габрово се проведе шестата национална научна конференция „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“. Научен ръководител е проф. д-р Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет. В конференцията със свои доклади се включиха Иван Постомпиров - главен уредник и д-р Цветомира Ненова - уредник в РИМ - Габрово.

Научната общност отново обсъжда темата за Старопланинския регион

Две изложби можеха да видят посетителите на обекти на РИМ – Габрово през октомври.
Документалната изложба „Победа и…. погром. Величие и… падение.“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, бе открита на 8 октомври в залата на ул. „Николаевска” №10, където се намира сградата на РИМ – Габрово.

ИЗЛОЖБА НА ДЕЦА, НАРИСУВАЛИ ДУХОВНАТА ПОКРОВИТЕЛКА НА ГАБРОВО

Изложба, посветена на Св. Петка, покровителка на Габрово, бе открита на 14 октомври на чардака на Дечкова къща. Инициативата е традиционна и се реализира съвместно от Регионален исторически музей – Габрово и Детска школа „Приложни забавления”.
 
 

Регионален исторически музей – Габрово ​във Фейсбук

Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още