KulturaBg - logo

Габровският театър представя страната на театрален фестивал в Украйна

Габровският драматичен театър представя България на XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев, който се провежда от 1 до 10 октомври 2021 г. Участието на габровската трупа ще бъде със спектакъла „Салиери“ на режисьора Петринел Гочев. То е по покана на „Николаевския академичен художествен руски драматичен театър“, който е организатор на конкурсния фестивал. Представлението ще се състои на 7 октомври от 19.00 часа местно време на голямата сцена на Николаевския театър.

 

В постановката участват актьорите Димо Димов – в ролята на Салиери, Таня Йоргова и Петко Петков – различни персонажи от обкръжението на Салиери, както и пианистката Инес Симеонова. Художник и сценограф на спектакъла е Гергана Лазарова – Рънкъл, а фотограф - Росина Пенчева. Представлението е създадено по пиесата „Амадеус“ на Питър Шафър в превод на Мария Змийчарова.

 

Първоначално замислен като моноспектакъл от режисьора, впоследствие „Салиери“ е разработен като спектакъл. Петринел Гочев и габровската трупа го създават специално за честването на Международния ден на театъра на 27 март 2020 г. в Николаевския театър. Визитата не се осъществява, заради пандемията, предизвикана от Ковид-19. Тази година ДТ „Рачо Стоянов“ ще представи постановката в конкурсната програма на XII-я фестивал „Хомо луденс“. За втори път габровският театър участва във форума в Николаев. Първото представяне беше със спектакъла „Свекърва“ на реж. Петринел Гочев през октомври 2019 г.

В „Салиери“ на ДТ „Рачо Стоянов“ има съвсем ново режисьорско преосмисляне на пиесата от Питър Шафър. Тук отсъства познатият наратив от филма „Амадеус“ на Милош Форман, в чийто център е жизнерадостната, лековата и хлапашка натура на гениалния композитор. В прочита на Гочев сюжетната линия се разгръща изцяло през погледа на Салиери – завистливия и не толкова талантлив съперник на Моцарт. Зрителите стават свидетели на житейската му изповед, душевна борба, противопоставяне на Бога и отрицание на гениалността. Разказът за Амадеус е породен от невъзможността да има разказ за Салиери без Моцарт. Това е историята на Салиери срещу Амадеус – откровена, неподправена, присмехулна, за да стигне до себепознавателния катарзис на собствената ограниченост на италиянския композитор.

 

В постановката са използвани музиковедски елементи – от история на музиката, теория на хармонията, които допълнително подсилват изграждането на образа на Салиери като педантичен, вманиачен до рационализъм музикант. Музиката към спектакъла се изпълнява на живо от пианистката Инес Симеонова, която е корепетитор-преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Включени са откъси от творчеството на Моцарт – „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Реквием“, „Меса“, втора част от „ХХIII концерт за пиано“, част от сонатите. В музикалния подбор на произведенията влизат също втора част от „Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

 „Салиери“ – между облога и отрицанието

Освен професионалното изпълнение на пиано, публиката ще чуе живо изпълнение от актьора Димо Димов, който играе Салиери. Като част от ролята си, той ще изпълни „Фантазия“ от Моцарт - специално разучена за спектакъла. 

Премиерата на спектакъла „Салиери“ е на 7 юли

 

Сподели
ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"
Партньор: ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"

Брой публикации: 3 аудио, 8 видео, 42 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още