09.06.2017г. | 11:36ч.
ДАРЕНИЕ НА РИМ-ГАБРОВО ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОВЕЧЕ ПРОУЧВАНИЯ НА ГРАДСКИЯ БИТ ОТ СРЕДАТА НА МИНАЛИЯ ВЕКЕдно дарение, направено на Регионален исторически музей-Габрово, дава възможност за задълбочаване на проучванията на градския бит от 30-те и 40-те години на ХХ век. Това, което жените са създавали през този период, ако е запазено от влиянието на времето, днес вече е ценност, достойна за музея.

 
Дарението се състои от покривки за легла (кувертюри), комплект кувертюра с възглавница и покривка за маса. Вещите, получени от габровците Димитринка и Петър Захариеви са изключително добре запазени.
 
Изделията са изработени от Мария Колева Синева, която е родена през 1906 г. в Габрово в многодетното семейство (10 деца) на Кольо Мароков. Мария се омъжва за Христо Синев, с когото имат две деца. Христо Синев в съдружие с Колю Долчинков притежава работилница за изработка на памучен трикотаж, която бива закрита след влизането в сила на Закона за национализацията от 1947 г. През по-голямата част от живота си Мария Синева е домакиня.


БАЛЪТ НА ОТМИНАЛИТЕ ВРЕМЕНА ПРОДЪЛЖАВА


Изделията са изработени от нея през 30-те и 40-те години на ХХ век със специално предназначение - за чеиз на дъщеря й Ганка. Някои от тях са плетени на една и на две куки.
 
Други са тъкани с дантела, плетена на една кука.

 „Бал на отминалите времена“ 

 
Има и такива, при които е използвана техниката „фъкане“. То представлява захващане на парчета прежда в различни разцветки върху мрежа, така че да се образува гъста мека плетка. Върху мрежата могат да се оформят шарки, за да се знае какви разцветки да се използва в конкретната част. Дължината на преждата може да варира, а техниката изисква повече време, тъй като е трудоемка.
 
 Автор: Иван Христов, РИМ-Габрово 

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.