25.02.2016г. | 08:34ч.
ЕВРОПЕЙСКИЯТ БЮДЖЕТ ЧЕСТО Е ЗАЛОЖНИК НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ

„Европейският бюджет често пъти е заложник на държавите-членки, ползващи вноските си към него като инструмент да налагат волята си по различни политики. Докато бюджета се сформира от парите, които държавите внасят, винаги ще има разногласия кой и с колко да участва, а някои държави ползват и големи отстъпки. Време е ЕС да има собствени приходи, които постепенно да изместят преките вноски на държавите".


Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в дебат с Йерун Диселблум, председател на Еврогрупата и холандски финансов министър, по време на заседание на Комисията по бюджети в ЕП. 
Според Новаков компромисите, които се правят при сформирането на бюджета и размера на държавните вноски поставя в зависимост Съюза от една или друга държава.

„Най-прозрачният метод, който е в полза и на отделните граждани е вноските на държавите да отпаднат и на тяхно място да се ползват европейски данъци и такси, с които да се облагат дадени услуги", допълни още евродепутата.


По думите му 99% от приходите на ЕС не са собствени. Най-голяма част идват от икономиките на отделните държави чрез процент от брутния им национален доход. Останалите два източника са процент от обща ДДС основа и мита на внос от трети за ЕС страни.

Той изтъкна, че сред обсъжданите до момента заместители на вноските на страните е облагане на банковите транзакции в ЕС.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.