06.09.2017г. | 12:44ч.
ЗОГРАФЪТ СТЕЛА ВАСИЛЕВА СТАНА НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СРЕБЪРНА ХЛОПКА"


На специална церемония, която се състоя на 5 септември вечерта, бяха връчени наградите на участниците в Международната майсторска надпревара по „Иконопис” – най-важното събитие по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в Етнографски музей на открито „Етър”.
 
Стела Василева от Троян стана носител на голямата награда „Сребърна хлопка”. Тя получи още  парична награда от 600 лева и право на изложба-базар в музея през 2018 година.
 
Наградата бе връчена от доц. д-р Светла Димитрова, Директор на ЕМО „Етър”.
 

Специалната награда на Община Габрово – грамота и 500 лева, бе присъдена на Елена Дигбоюшка. Наградата бе връчена от инж. Нела Рачевиц, зам.-кмет на Община Габрово.

 
Специалната награда на ЕМО „Етър” – грамота и 400 лева, получи Гергана Симеонова от Дряново. Наградата бе връчена от Величка Илиева, главен уредник в ЕМО „Етър”.
 

Наградата за най-млад майстор – диплом и парична сума, осигурена от Андрей Стоянов, майстор-ножар в ЕМО „Етър”, получи Андреа Скоробет (Andrea Scorobet) от Румъния.
 

Специалната награда, предоставена от Ануар Шалгин - майстор-кожар, бе присъдена на Кирияко Косова (Qirijako Kosova) от Албания.
 
За първи път в рамките на Панаира в ЕМО „Етър” бе проведена Младежката секция към Международната майсторска надпревара по „Иконопис”. Участие взеха ученици от три училища по изкуствата – НХГ „Димитър Добрович” – Сливен, НГПИ „Тревненска школа” – Трявна и НХГ „Цанко Лавренов” – Пловдив.
 
Наградата „Бронзова хлопка” и еднократна стипендия в размер на 200 лева бе присъдена на Алина Пенчева от НГПИ „Тревненска школа” – Трявна. Учебното заведение получава право на изложба-базар в периода 15-30 август 2018 година в Изложбената зала на ЕМО „Етър”.

 
Майсторската надпревара през 2017 година бе в занаята „Иконопис” и се проведе от 2 до 5 септември. Участие взеха осем зографи от Русия, Украйна, Румъния, Албания и България.
 
Младежката секция към Майсторската надпревара започна на 3 и продължи до 5 септември.
 
Всички участници в Майсторската надпревара по „Иконопис” и в Младежката секция към нея получиха грамоти и поощрителни награди.
 
Журито, което оцени творбите бе в състав - доц. д-р Евгени Николов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, доц. д-р Иван Кабаков от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Пламен Малинов, иконописец в ЕМО „Етър”.
 
На официалната церемония за връчване на наградите от Международната майсторска надпревара и Младежката секция към нея присъстваха директори на ЕМО „Етър”, управлявали музей през различни периоди от неговата история. 

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 198 аудио, 44 видео, 309 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.