KulturaBg - logo

03.02.2018г. | 10:01ч.ИЗЛОЖБА „КЪКРИНСКОТО ХАНЧЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ“ Е ПОКАЗАНА В РИМ-ГАБРОВО


Къкринското ханче е първият български музей за Васил Левски. То отваря врати за посетители на 10 май 1931 г., а оттогава до днес посреща хиляди гости и разказва пред тях за Апостола на българската свобода и за делата му – един разказ, който неизменно играе своята роля за самочувствието ни на българи.


Ханчето също има своята история, белязана от времето и от хората. И ако погледнем назад в миналото, от дистанцията на днешния ден ще видим безкористния патриотичен дълг на няколко поколения българи, отстоявали на превратностите на времето, за да възстановят и съхранят това свято място.


Мобилната фотоизложба „Къкринското ханче през годините” е посветена на 85-годишнината от посрещането на първите посетители в Къкринското ханче. Проследява се неговата история от полагането на основния камък през 1926 г. до наши дни. Показан е богат снимков материал, представен в 15 постера. Особено интересен за посетителите е фоторазказът от 1963 г. от възстановката на залавянето на Апостола на българската свобода Васил Левски.


Автори на изложбата са Силвия Георгиева и Юлия Йовева от отдел „Работа с публики” при Регионален исторически музей – Ловеч.
 
Изложбата може да бъде посетена в периода 01 – 20 февруари 2018 г. в Регионален исторически музей – Габрово на ул. „Николаевска“ № 10. 

Прочети още