KulturaBg - logo

ИЗЛЪЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 150 ГОДИНИ ДРУЖЕСТВО „МАЙЧИНА ГРИЖА"

Изложба, посветена на 150 години от основаването на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ ще бъде открита в Регионален исторически музей – Габрово


На 6 август, вторник, от 17.00 ч. в Регионален исторически музей – Габрово ще бъде открита изложба по повод отбелязването на 150-годишнината от създаването на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово. Тя е съвместна инициатива на музея и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово.
 

В експозицията са представени 30 културни ценности и няколко ценни печатни издания – библиографска рядкост. На табла е проследена историята на дружеството, от създаването му през 1869 г. до наши дни.
 

Акценти на експозицията са най-ранните документи от дейността на дружеството от август 1869 г. и личните вещи на д-р Тота Венкова – първата ученичка, издържана от дружеството при учението си в девическото училище.
 

Централно място е отделено на най-значимия дарител на ЖБД „Майчина грижа“ – Пенчо Семов. Представени са едни от най-атрактивните културни ценности, притежание на РИМ – Габрово: портретите на благодетелното семейство Пенчо и хаджи Радка Пенчо Семова, художествено изработените поздравителни адреси от дружеството за дарителските им жестове и за първи път показвана в експозиция  грамота и почетен знак „За насърчаване към човеколюбие”- втора степен на Радка Семова, отличена от Цар Борис III на 16 февруари 1938 г.”. 

Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още