03.09.2017г. | 12:15ч.
ИРАН РАЗКРИ МИСТИЧНАТА СИ КРАСОТА ПРЕД ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ЕМО „ЕТЪР"


Толкова красота е сътворена от човешките ръце! Сами започваме да се чудим как въображението може да роди такива форми и цветове и да им предаде смисъл, който да издигне духа.
 
Предмети за битова употреба, а истински произведения на изкуството! Ето това може да се види на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър”. И ако ние, българите, можем да се чудим на представените от южноафриканците, суданците, мароканците и сирийците предмети, то те вероятно също са удивени от нашите.
 
Удивление е доста точна дума, която може да опише впечатлението от произведенията на изкуството, представящи мистичната душа на Иран. Чаши, чинии, купи, различни тъкани – тях може да видите, както на панаирното изложение в шатрата на иранския майстор Махрдад Мегхадади така и в неговата изложба „Традиционни занаяти от Иран”, която бе открита в залите до Билкарницата в ЕМО „Етър” и ще остане тук до 6 септември.

 
Ако искате да видите всичко, трябва всеки ден да посещавате изложбата, тъй като всяка сутрин тя ще е различна. Идеята е да се представят възможно най-много произведения на изкуството, изработени от майстор Мегхадади.
 
На откриването присъства и Мохамад Али Киани, съветник по културните въпроси в посолството на Иран, който благодари на кмета на Габрово Таня Христова и на директора на ЕМО „Етър” за възможността изложбата да бъде представена тук.
 
„Иран е една голяма страна с хилядолетна история. Имаме много видове ръчно изработени изделия, които си заслужава да бъдат видени. Тази година се навършват 120 години от установяване на дипломатическите и 70 години от установяване на културните отношения между България и Иран.
 
Културните отношения между двете държави винаги са било на много високо ниво.” - каза в словото си Мохамад Али Киани и благодари за възможността да се състои тази изложба.

 
Мохамад Али Киани, както и присъстващите на откриването на изложбата официални лица бяха поздравени от Ирина Георгиева, зам.-министър на туризма.
 
„За мен е удоволствие да открия изложбата на иранското традиционно изкуство в рамките на ХV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър”. И се радвам, че се случва точно тук. Габрово и „Етър”-а са места, които свързваме с културния туризъм. А това е дейност, призвана да свързва хората, да обменя култура и ценности.
 
Община Габрово е част от нашите осем туристически маршрута, които Министерството създаде, за да популяризира голямото богатство на България по света. Габрово участва с тридесет обекта и предлага разнообразни форми на туризъм. Вие сте на едно от най-добрите места в България.”

 
Мохамад Али Киани изрази готовност да разшири културното сътрудничество между Габрово и Иран, а зам.-министър Георгиева подчерта, че миналата година в ЕМО „Етър” са посрещнати над 200 000 посетители. 

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 212 аудио, 58 видео, 320 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.