02.09.2016г. | 07:33ч.
"КУЧЕТА, КОТКИ, ГЛАРУСИ И РИБИ" - ЕДНА ИЗЛОЖБА В ДХС

В първия за сезона Весел четвъртък Домът на хумора и сатирата ще посрещне скъп гост и ще представи пред габровци интересна негова самостоятелна изложба.


Под необичайното наименование „Кучета, котки, гларуси и риби" се крият 34 платна на известния ловешки живописец Николай Добрев, рисувани през последните три-четири години. Това е първото гостуване на художника със самостоятелна изложба в столицата на хумора, макар че във Веселата къща е познат отдавна с участията си в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Добрев е класически пейзажист, а в центъра на дългогодишното му творчество са морето, красивите планини, живописните села и малките градчета на родината. За настоящата изложба художникът е подбрал любими морски сюжети и идилични селски картини от България.


Авторът е известен с любовта си към морето, която излива в прекрасни и нежни синьо-бели пейзажи. Безбрежната морска шир, рибарските лодки, белите плажове, уютът на малките крайбрежни градчета - всичко това е интерпретирано върху платната с изчистен графичен рисунък и пестеливи краски. Само с нюансите на синьо-бялата палитра художникът успява да сътвори вълнуващи морски сцени и да докосне всички сетива на зрителя, карайки го да усети като наяве летния зной, шума на прибоя, соления бриз, горещия пясък, крясъка на гларусите и мириса на водораслите. Особеното синьо и доминиращото бяло сякаш изпълват пространството и диктуват настроението - ведро, оптимистично, понякога и носталгично.


В картините на Добрев са запечатани и прекрасни кътчета с идилични селски махали, чудни стари къщи и романтични улички. Пейзажите му са населени с важно крачещи по брега гларуси, накацали по клоните птици, облизващи се край софрата котки и игриви кучета.

Цялата колекция живописни платна трепти в пастелните нюанси на бялото, лазурносиньото и изумруденозеленото и създава неповторима атмосфера на спокойствие, безгрижие и умиротвореност. Изложбата по прекрасен начин води зрителя към сбогуване с лятото, предлагайки вълнуващи спомени от морския бряг и копнеж по следващо приключение.

Музикални поздрави към гостите на вернисажа ще поднесат пианисти от Музикален клуб „Весела" с ръководител Весела Пенева.


Николай Добрев е завършил живопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" и е член на СБХ от 1982 г. Той е сред доайените в групата на ловешките художници и има над 20 самостоятелни изложби в редица градове в България. Негови творби присъстват в Националната художествена галерия - София, в десетки художествените галерии из страната, както и в частни колекции в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Русия, Чехия, Канада, САЩ, Япония и др. Лауреат е на награди за живопис от XIV Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово (1999), Националаната изложба на художниците-педагози - Велико Търново (2004), Националното биенале на малките форми - Плевен (2006) и др. Участник e в Националния пленер по живопис „Боженци" (2016).


Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 9 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.