KulturaBg - logo

Летни преживявания в музей „Етър“

   Гледайте си на кафе в Мотковото кафене   


Масовата употреба на машини за приготвяне на кафе доведе до замиране на едно забавление, което в миналото имаше масов характер – гледането на кафе. Немалко „гледачки“ – къде на шега, къде със сериозна увереност в провиденческите си способности, отделяха време, за да предсказват бъдещи житейски събития, отнасящи се до съдбата на консуматора на кафе от конкретна чаша.В Мотковото кафене на музей „Етър“ посетителите имат възможността да пият кафе на пясък, сварено в джезве.

След като изконсумира напитката, човек просто трябва да обърне чашата, да я остави „да се утаи“ и да започне да се вглежда в образуваните фигури. Забавно е! А кой знае – може да се окаже, че някой разполага с неподозирани възможности да предсказва бъдещето и да прониква в неразгадани тайни от миналото. Дали в този случай утайката в чашата за кафе е само информационен посредник или има и по-съществена роля, най-добре е да бъде оставено на всеки от„гадателите“ да прецени.
В Мотковото кафене вече се предлагат и указания за значението на фигурите, чрез които се гледа. Посетителите могат да научат как точно да държат чашата си, накъде да я обърнат, в кои фигури да започнат да се взират първо и как да ги тълкуват.

Тематични съботи и недели през юли в музей „Етър“


„На раздумка“ е на 4 и 5 юли. Освен гледането на кафе и указанията как се прави това, посетителите могат да се насладят на билков чай с лед в Център Българка. В Музейния детски център отваря врати пазар, на който малчуганите и техните родители да се научат на тънкостите на търговията с плодове и зеленчуци. Разбира се, става въпрос за игра, чрез която знанията за този занаят от миналото да се предадат на съвременните поколения.

През следващите почивни дни – 11 и 12 юли, музеят предлага включване на посетителите във вечните настолни игри – табла, „Не се сърди човече“, „Дама“. На 18 и 19 юли в музей „Етър“ има възможност да се практикуват семейни игри за разтуха, като например „Прескочи с кобилица“ и “По стъпките на…“, а на 25 и 26 юли музеят предлага наблюдаване на работен процес на създаване на ленд-арт инсталации, оцветяване на шевици и „Забавни минути с поуки“ в Музеен детски център. В Център Българка ще има работилница за направа на натурални сапуни.

Новите преживявания в музей „Етър“ през летния сезон се предлагат без допълнително заплащане над вече утвърдените цени за вход.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 260 аудио, 216 видео, 409 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още