09.10.2017г. | 14:31ч.
МЕЧЕТО ДЖИМИ Е ИЗМИНАЛО 600 КМ.

От началото на юни досега мечето Джими е преминало повече от 600 км. Това показват данните от GPS-GSM предавателя, който му е поставен.  
 
 На 7 юни т. г., служители на Национлен парк „Централен Балкан”  и експерти от Сдружение за дива природа „Балкани“ освободиха двугодишното мече от бракониерска примка край с. Осетеново. След като му бе поставен GPS-GSM нашийник, то бе отведено на безопасно място в Национален парк „Централен Балкан“.

Оттогава сигналите, които изпраща мечето, разказват за неговите странствания. След като прекарва известно време край горите между подбалканския път и границата на парка, мечето предприема пътешествия във високата планина.

През август разузнава дебрите на резерват „Джендема“. От началото на септември сигналите са от Националния парк – спуска се в Тъжанското ждрело, изкачва се до Кадемлийското пръскало и продължава южно от масива Триглав.  
 
Връща се и поема на север, пресича пътя с. Тъжа – гр. Априлци, за да се озове край Острешка река. Около седмица се задържа в района между Острец и Видима, след което се отправя на изток и за 14 часа се озовава в горите край Батошевския манастир и продължава към Габровския балкан.

През втората половина на септември прехвърля билото на планината и обхожда южните склонове под вр. Бузлуджа.  Продължава на югоизток и обикаля в горите край селата Горно и Долно Изворово и Селце.

В първите дни на октомври е отново във високата планина, южно от връх Бузлуджа.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.