KulturaBg - logo

Над 5000 деца са ангажирани с изкуство, благодарение на програмата за подкрепа на любителското творчество към НФК

Програмата за развитие и подкрепа на любителското творчество да бъде включена към списъка на индикативната програма и добавена като регулярна към Национален фонд „Култура“ – за това апелираха от Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) на среща с министъра на културата Велислав Минеков.

Снимка: Милена Налбантова, личен архив

Председателят на организацията Милена Налбантова заяви, че към тази програма има силен интерес в рамките на краткия период, в който съществува.

„Предвид разкриването й като Ковид мярка, изразяваме своята загриженост, че след изчерпване на финансирането по Ковид мерките, организациите в любителската сфера ще останат без тази ценна подкрепа за своята дейност. Предвид липсата на постоянно правителство, гласуван държавен бюджет, изразяваме загриженост, че секторът на работещите в сферата на любителското изкуство организации и лица отново ще бъдат изтласкани от механизмите за подкрепа без тази специфична програма“, коментира Милена Налбантова.

Още преди тази среща от СОЛИ са изпратили писма до министър Минеков, УС на НФК, изп. директор на НФК Сава Драгунчев, председателя на Комисията по културата и медиите към 48 НС Иван Ченчев, както и към всички нейни членове.

От направения анализ от Комисията по събития и проекти към СОЛИ става ясно, че има сериозен интерес към тази програма. През 2022 г. са регистрирани 60% повече кандидатури и 80% повече одобрени проекти в рамките само на няколко месеца.

„От направен анализ на база резултати от всички програми на НФК за 2022 г., това е една от най-успешните програми за годината, чрез която достигнаха средства и до най-малките населени места и до малките организации, част от които кандидатстват за първи път за финансиране от Фонда“, заяви Милена Налбантова.

Тя каза още, че от програмата са се възползвали и много читалища. 172 са кандидатствали, а проектите на 154 са били одобрени. Сред тях и членове на СОЛИ.

От СОЛИ са убедени, че това доказва полезността на програмата – повече привлечени любители, повече публика, обхват до най-малките населени места, повече реализация на професионален персонал, повече културни събития, обучения и готови художествени продукти – хореографии, спектакли, семинари, работилници, изложби.

Милена Налбантова формира искането програмата да продължи да функционира, на базата на постигнатите резултати.

„СОЛИ отчита 100% успеваемост на одобрени проекти сред своите членове, като само в нашата организация след анализ се установи, че в одобрените проекти са привлечени над 5000 деца“.

Според председателя на СОЛИ срещата с министър Минеков е била „съдържателна и изпълнена с градивност“.

Коментар на Петър Немски, член на УС на СОЛИ, творчески директор и хореограф на Танцова школа „Балканджии“ (21 януари 2021 г.)

Много хора ме питат как ми се занимава..

С кое?- питам аз..

Да ходиш в София, да се обясняваш на медии, да преговаряш с управляващи, да се бориш.

Да ви кажа честно грам не ми се занимава! Не ми се занимава да се обеснявам, да се моля, да убеждавам.. Правя го защото не мога да дишам! Сякаш тия забрани ме душат! Сякаш не ми казват “спри да танцуваш”, а “спри да дишаш”! Не се подценявам, колкото и самохвално да звучи, и мога да се преориентирам, както вече доста колеги направиха. Но защо?! Аз съм добър в това! Добър съм в танцовата зала, там сред хората, сред децата... Искам в главата ми да кънти музиката за поредния нов танц, а не онзи подтискащ глас от последната година- “ами какво ще правя сега, мога ли да работя, май не мога..”! И не искам да мисля какво сако, панталон и риза да сложа за поредната среща на високо равнище, а да приготвя игралното си облекло. Да сложа скарпините и цървулите в сака, да приготвя 5 тениски за деня, които вечерта ще бъдат вир вода! Да, това искам! Искам да творя! Искам да бъда там, където се чувствам най-пълноценен, там, в моята танцова зала! Искам пак ония сладки глъдки въздух между най-бързите тактове! Това искам! Отговорих ли защо го правя? Защото искам да чувствам онази пулсация в краката си, след пълен работен ден! Защото искам да чувствам тялото си живо! Защото искам да танцувам!

На 28 януари в Стара Загора СОЛИ провежда церемонията „Вдъхновение“

Ще бъдат раздадени награди на победителите сред номинираните в отделните категории членове на организацията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Партньор на Култура ON AIR е номиниран в годишните награди на СОЛИ

 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още