17.09.2015г. | 08:03ч.
"НАШЕТО ПО-ГОЛЯМО ГАБРОВО" ПОИСКА ИЗЛОЖБАТА НА КРИСТО И ЖАН-КЛОД ДА ГОСТУВА В ГАБРОВО

Първата в България голяма изложба на световноизвестните Кристо и Жан-Клод беше открита на 13 септември в Софийската градска художествена галерия.


„Нашето по-голямо Габрово“ изпрати писмо до Владимир Явашев с молба, ако е възможно, изложбата на Кристо и Жан-Клод да гостува и в Габрово.

Изложбата "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти" е съставена и аранжирана от разстояние лично от Кристо. Експозицията съдържа 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, покриващи периода от 1963 до 2014 г.

Сред поканените да присъстват на изключителното събитие беше и габровският художник и дизайнер Симеон Абанос – член на гражданското сдружение „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ и един от инициаторите за изграждането на Център за модерно изкуство на името на Кристо и Жан-Клод в родния град на световноизвестния авангардист – Габрово.

Симеон Абанос споделя впечатленията си от изложбата за читателите на „100 вести“ в интервю за изданието днес:

"Изложбата е невероятна. Аз съм запознат в дълбочина с творчеството на Кристо и неговата съдържателност. Изложбата представя един период от 1955 до 2014 година. В нея са вмъкнати и доста от проектите, които не са били реализирани докрай, но ги има като графични решения. Представени са обекти и графики, които презентират неговите проекти. На втория етаж са постерите на Кристо".

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.