KulturaBg - logo

НИКОЛА КОНКИЛЕВ Е ОБЯВЕН ЗА ВРАГ НА НАРОДА, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ Е СРЕД ХОРАТА, КОИТО СЪЗДАВАТ БЪЛГАРСКИЯ МАНЧЕСТЪР

„Тази година се навършват 130 години от рождението на един от знаковите габровски индустриалци – Никола Христов Конкилев”, припомни главният уредник в Регионален исторически музей-Габрово Росен Йосифов. Историкът е убеден, че ако през първите десетилетия на ХХ век за Габрово се говори като за Българския Манчестър, основание за това дават делата в живота на личности като Никола Конкилев.


„Роден е, както той сам казва в биографията си, която се съхранява в РИМ-Габрово, в град Габрово на 6/19 април 1888 г. Възпитаван е в дух на християнски морал и служба на родината. Тези две основни ценности – християнското благочестие и любовта му към родината – ще го водят през целия му живот, независимо от многото политически превратности, които съпровождат развитието на България през ХХ век  и неговото участие в тях.”, разказва Росен Йосифов.

Христо Конкилев е учи в Априловската гимназия до 4-ти клас и е изключен поради непокорство и неспазване на училищните правилници. Продължава своето образование, по настояване на баща си, в търговското училище в Лайпциг с висш отдел в периода 1904-1907 г.

„Работи известно време в една текстилна фабрика в града – опит, който ще му бъде полезен за в бъдеще. Тук не можем да не отворим една скоба за бащата на Колю Конкилев – Христо Конкилев, който е един от най-известните поборници и опълченци на Габрово.

Подвойвода е на Дюстабановата чета от май 1876 г. След 1878 г. е виден общественик, три пъти кмет на града и многократно избиран за народен представител, почетен председател на Демократическата партия, един от малцината революционери – борци за свободата на България, които оставят значима следа в обществено-политическия живот на младата държава.

Той е и сред хората, които разчертават пътя за новата габровска индустрия. Фамилия Конкилеви е сред основателите на вълненотекстилната фабрика „Троица“ през 1904 г., а в 1912 г. поставя началото  на нова разновидност на текстилното производство – пасмантерийното с новата фабрика „Хрикон“.

 Фабрика „Хрикон“ 

Като директор на фабрика „Троица“ започва и трудовият път на току що завърналия се от Германия вече със солидно търговско образование Никола Хр. Конкилев, а наченатото от бащата е продължено в много голяма степен от сина.

 Къщата на Конкилев до фабрика Балкан, 40-те години на ХХ век 

Преди да се отдаде изцяло на творческа индустриална дейност, той участва - верен на дълга си пред родината, във Войните за национално обединение (1912/1913 г. и 1915/1918 г.) в 23-ти пехотен Шипченски полк, 16-а рота.

След 1931 г. Никола Хр. Конкилев посвещава живота си на изграждането и обзавеждането на една нова памукотекстилна фабрика в Габрово – „Балкан“, която се стреми да направи първа в България и на Балканите. И до голяма степен успява. Планът за това предприятие е повече от мащабен, като включва освен работни помещения и работническо селище, басейн, игрище, дансинг, библиотека.
Промените в България след 1944 г. не позволяват идеите да се реализират изцяло.

 Строежът на фабрика „Балкан“, 30-те години на ХХ век 

Никола Хр. Конкилев - един от създателите на габровската индустрия, тръгва по пътя на „враговете на народа“. Наречен така от новата власт, той е вкаран в трудово възпитателните общежития в селата Николаево, Ножарево, Белене. Освободен е през 1953 г. и отново арестуван през 1956 г. Изпратен е отново в Белене, където се разболява и умира.

Интересно е да се отбележи, че в смъртния му акт пише като дата на смъртта 23 април 1957 г., а последното му писмо до съпругата е от 30 април същата година, каква е истината и къде е гробът му и до днес не се знае.


Така приключва животът на един отдаден на родината си български индустриалец. Създаденото от него обаче продължава да съществува макар и под друга форма в  гиганта на памукотекстилната промишленост в социалистическа България ДИП „Васил Коларов“, днес единственото предприятие на текстилната индустрия в Габрово – фирма „Мак“.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още