KulturaBg - logo

ПЕТКОВДЕН Е, ИГРАЕ СЕ ПЪРВОТО ЗИМНО ХОРО

Ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали – зимата ще е тежка и снежна

Св. Петка е духовна покровителка на град Габрово

Имен ден празнуват Параскева, Петка, Петко и техните производниНа 14 октомври църквата почита Света преподобна Параскева-Петка Търновска, наричана още Света Петка Българска. Тя е духовна покровителка на град Габрово. Този ден е известен като Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата: „Дойде ли Петковден, зимата е дошла“, „На Петковден зимата тропа на вратата“.


С Петковден се свързва краят на земеделската работа – есенната сеитба е приключила, реколтата е прибрана и ралото е под стряхата. На този ден започва мърленето на овцете, а овчарите празнуват.

Жените не предат, не плетат, не шият, не пипат конци и прежда, за да не се преплитат червата на агнетата. За да се родят повече женски агнета, жена изкарва овцете от кошарата. Тя изпича краваи и питки, които раздава из махалата за здраве на добитъка.

На Петковден се прави първото зимно хоро. На него трябва да се заловят всички моми. В Габровско то е известно като сглядно хоро, защото докато момите играят, майките и бащите на ергените избират бъдещите си снахи. Поверието гласи, че мома, заловила се на сглядното хоро, ще се задоми през годината.


На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове. На най-големия хляб, наречен „Света Петка“, цялото семейство се покланя три пъти.

Ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място – зимата ще е тежка и снежна. Дъждовно време на този ден предвещава мека и топла зима.

На Света Петка са посветени десетки храмове и манастири у нас, в Сърбия, Румъния, Молдова, Русия. На тази светица носи името църквата в Рупите, издигната от пророчицата Ванга.

На нейното име е посветен най-старият православен храм на Габрово, разрушен при опожаряването му през 1798 година. Той се е намирал на мястото на днешната градинка, северно от църквата „Успение Богородично“. Мощите на света Петка преминават през Габрово на път за Търново през 1231 година. На мястото, където тържественото шествие пренощува, габровци строят църква. В града през Възраждането около Петковден се провежда Панаир, който носи името сбор, обикновено в периода 14 – 26 октомври. Той създава у децата „впечатление на нещо величествено“, заради „грамадните сергии“ и „струпаните на едно място толкова много хора“. Заради прословутата габровска пестеливост местната община го отменя и „завсегда унищожава“, според дописка на „Цариградски вестник “ от 14 септември 1858 година. По време на сбора хората си губят времето и „харчат пари на вятър да си купуват това и онова“. След Освобождението той е възстановен, и тогава пристигат търговци на „манифактурни и галантерийни стоки“ от Търново, Русе, Варна и съседните околии, пише в спомените си д-р Константин Вапцов.

Международният панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ продължава тази традиция.
На Петковден имен ден празнуват Параскева, Петка, Петко и техните производни.

Автор: Величка Илиева, уредник в музей „Етър”
Сподели

Прочети още